Reclame
Bekeken: 219x

Schulden. Rood staan. Enveloppen met rekeningen niet openen want tja, je kan toch niet betalen. Zo'n 747.000 huishoudens (8,9%) in Nederland staan geregistreerd met probleemschulden. Maar dat zijn dus de geregistreerde gevallen. En dan zijn er nog veel mensen die wel rondkomen, maar met moeite. Voor hen allemaal staan SchuldHulpMaatjes paraat, ook in Dijk en Waard. "Het afgelopen jaar hebben we zestig aanvragen gehad."

Volgens Vereniging SchuldHulpMaatje stijgt het percentage van mensen met geldproblemen naar 60 procent, als je ook iedereen meetelt die geen schulden heeft, maar wel moeite met rondkomen. Daarbij gaat het veelal om jongeren. Om vooral hen bewust te maken van de valkuilen en hulpopties was de afgelopen week de Week van het Geld.

"We hebben er niet meer aanvragen door gehad, maar het is goed dat de Week van het Geld wordt gehouden", vindt Jaap Schaaf, coördinator bij SchuldHulpMaatje Dijk en Waard. Aan het begin van de campagneweek kwam een aanvraag binnen, maar met gemiddeld vijftig à zestig per jaar is dat niets opvallends. "Op dit moment hebben we ongeveer 55 lopende dossiers." Op de vraag of hij coronagevolgen ziet antwoordt hij onzeker. "We hebben de laatste paar jaar wel iets meer aanvragen, maar of dat nou echt door corona komt..."

Schaaf en de andere 22 vrijwillige SchuldHulpMaatjes in Dijk en Waard krijgen aanvragen van mensen van allerlei pluimage. "Het is zeker niet alleen maar moedwillig meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Vaak gaat het om een verandering in hun leefsituatie; ziekte, arbeidsongeschiktheid, een scheiding, het krijgen van kinderen of executieverkoop van hun woning." (tekst gaat verder onder de foto)

Twee personen zitten aan een tafel, bezig met papieren en een laptop. De man, met brildragend haar, wijst naar een document voor de vrouw, die grijs haar heeft. Op de tafel liggen een map en een oranje boek met de tekst 'Samen lukt 't'. Er staat ook een mok op de tafel. SchuldHulpMaatje Jaap Schaap staat paraat om vrijwillig - maar niet vrijblijvend - mensen met geldproblemen te helpen. (foto: aangeleverd)


De coördinator zegt dat vooral jongvolwassenen in hun volgende levensfase kwetsbaar zijn. "We hebben een aantal hulpvragen van jongeren, van begin twintig. Deze hebben veelal een DUO-schuld, een studieschuld. Ze gaan werken, geld verdienen en op zichzelf wonen. Het geld stroomt gevoelsmatig binnen, maar het stroomt er dan aan de andere kant weer net zo hard uit."

Opmerkelijk is één van de excuses die sommige jongeren voor zichzelf verzinnen voor een onverstandige aankoop. Contant betalen als niet of minder echt. Hun banksaldo blijft immers hetzelfde. "Ja, dat verbaast me ook", reageert Schaaf op deze ommekeer. "Ik ben niet meer de jongste. Als je minder contant geld hebt in je portemonnee, dan merk je dat, dan heb je het écht uitgegeven. Op je rekening, dat zijn maar cijfertjes."

Een andere valkuil is achteraf betalen en die wordt groter door Klarna. "Met deze betaaldienst betaal je achteraf pas. Je kan op meerdere websites via Klarna betalen en ze zijn aan het uitbreiden naar fysieke winkels. En het zijn vaak juist financieel zwakkere mensen die hier gebruik van maken." Rood staan is nog zo'n valkuil. "Je betaalt een flinke rente."

Schaaf betreurt het dat de meeste mensen met schulden pas aankloppen als ze er al een tijd in zitten, al begrijpt hij waarom. "Ze hebben nog wel eens schaamte. Het gevoel van 'ik heb het zelf veroorzaakt, dan moet ik toch ook in staat zijn om uit de schulden te komen?', maar dat blijkt dus niet altijd het geval. Sommigen zitten al jaren in de schulden, oplopend naar tienduizenden euro's en dan wordt de situatie wel heel nijpend." (tekst gaat verder onder de foto)

Man met een zonnebril en kort kapsel staat bij een winderige zee. Danny is dankzij SchuldHulpMaatje uit de schulden. (foto: SchuldHulpMaatje)


Bij (dreigende) geldproblemen raadt hij dus aan om bijtijds aan de bel te trekken. Schaaf beaamt dat je dan wel met de billen bloot moet. "Ja onze hulp is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Mensen schamen zich misschien, maar wij zijn wel wat gewend, het maakt ons niet uit. Alleen als je open kaart speelt, kunnen we goed helpen."

"We maken dan een budgetplan en nemen contact op met schuldeisers voor een betalingsregeling", vervolgt Schaafs. De vereniging heeft goede contacten met hulporganisaties Zaffier, Humanitas en MET Dijk en Waard. En met schuldhulpverleners van de gemeente. Die kunnen drastische maatregelen nemen als schuldsanering en bewindvoering om iemand weer schuldenvrij te krijgen.

Danny is erg blij met SchuldHulpMaatje. Hij had samen met zijn vrouw een succesvolle muzikale carrière. Ze kregen een dochter en het leven was nog mooier, totdat ze diabetes bleek te hebben en veel zorg nodig had. Geen duo-optredens meer, ze raakten in de schulden en toen vertrok zijn vrouw ook nog eens. De buitenwereld merkte niet dat hij steeds dieper wegzakte. "De schaamte was te groot om aan iemand te vertellen hoe slecht het ging. Dat ik geen cent meer had."

"Op een gegeven moment dacht ik: dit wil ik niet meer. Ik heb toen hulp gezocht bij SchuldHulpMaatje", gaat Danny verder. "Met mijn Maatje Bertine klikte het meteen. Ik vond het zo bijzonder dat ze helemaal niet oordeelde! Ze liet mij in mijn waarde. Achteraf zie ik dat dit de kracht van SchuldHulpMaatje is: ze weten precies hoe ze mensen moeten helpen." Nu is hij schuldenvrij.

SchuldHulpMaatje Dijk en Waard is bereikbaar via 06-11680700. Meer info op schuldhulpmaatjedijkenwaard.nl.
Pin It
Reclame

Agenda