Reclame
Bekeken: 270x

Er zitten weer nieuwe melodietjes in de trommel van de carillons in de Alkmaarse binnenstad. Stadsbeiaardier Christiaan Winter en stadsuurwerkmaker Boris Stiensma zijn weer dagenlang bezig geweest om nieuwe deuntjes in te programmeren, die sinds deze week te horen zijn vanuit de torens van de Grote of Sint-Laurenskerk, Waagtoren en Kapelkerk. 

De carillons stammen alledrie uit dezelfde periode rond 1690. Er zijn tegenwoordig wel moderne speelcomputers die een klokkenspel kunnen aansturen, maar in Alkmaar werkt alles nog 100% mechanisch. En dat betekent dat de twee muziekliefhebbers per melodietje een paar honderd pinnetjes moeten plaatsen in de 'trommels' en die moeten vastzetten met een moertje. "We doen het nog op dezelfde manier als onze voorgangers 300 jaar geleden", vertelt Christiaan Winter. "Elk pinnetje is een nootje." (tekst loopt door onder de foto)

Een persoon markeert een muziekpartituur met een potlood; de partituur heeft de titel 'Versteken Waag maart 2025'. Voor de carillons moet de muziek bijna speciaal herschreven worden door stadsbeiaardier Christiaan Winter. (foto: Streekstad Centraal)


De Alkmaarse carillons krijgen elk seizoen nieuwe deuntjes. Bij de Grote Kerk en de Waagtoren zijn dat vier verschillende nummers per uur, bij de Kapelkerk is op het hele en halve uur een ander melodietje te horen. Winter heeft geen verzoeknummers gekregen, dus hij kon zelf de playlist bepalen. Maar de techniek beperkt wel de keuzemogelijkheden. "De Grote Kerk speelt bovendien óók in de nachtelijke uren, dus dat vraagt iets meer overleg met elkaar. De nummers moeten niet teveel op elkaar lijken.

Op de hele uren speelt het carillion een stuk van Johan Krieger: Gavotte. Een kwartier later is het de beurt aan het nummer Tussen Keulen en Parijs van de componist Johannes Gijsbert Bastiaans. Adriaan Valerius schreef meer dan 400 jaar geleden het nummer De Heer In Zijnen Troon. Enkele eeuwen jonger is het nummer Première Gnossiene van componist Erik Satie. (tekst loopt door onder de foto)

Close-up van een mechaniek van een orgelregister met tanden en noten weergegeven op een zwarte balk.Elk pinnetje is een nootje. Een speciale balk toont de notennamen, waardoor de beiaardier weet in welk gaatje hij een pinnetje moet steken. (foto: Streekstad Centraal)

De nieuwe melodietjes zijn sinds deze week te horen, maar de eerste klacht van een binnenstadsbewoner heeft de stadsbeiaardier al binnen: "Ik moet nog even kijken hoe we daarmee omgaan."

Wie nog suggesties heeft voor de playlist voor het najaar, kan zijn of haar tip sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gekeken wordt dan of de melodie geschikt is of geschikt te maken is voor de carillons.
Pin It
Reclame

Agenda