Reclame

Oud-raadslid Leo van Etten uit De Rijp komt niet meer zo vaak in de Alkmaarse raadzaal. Toch stond hij daar twee weken geleden weer op het toneel, toen hij kwam inspreken over de plannen om te investeren in het Sportpaleis. Naast groot muziekliefhebber is Leo namelijk ook een fanatiek wielrenner. Muziek sterft nooit uit, maar over de toekomst van de wielersport in de regio maakt hij zich zorgen. "Nederland als fietsland staat onder druk", stelt Van Etten.

Nederlandse successen lijken al decennialang vanzelfsprekend in de Tour de France. Het is volgens Van Etten te danken aan de fietscultuur in Nederland, met amateurs die zich met elkaar meten in amateurwedstrijden en doorgroeien naar grote klassiekers zoals de Wielerronde van Noord-Holland, de Ronde van Overijssel en de Amstel Gold Race. Ooit waren er bijna twintig topteams die tijdens de grote klassiekers tegen elkaar streden. De aanvoer van nieuwe wielrenners kwam vanuit de amateurjeugd. (tekst gaat verder onder de foto)

Het NK Wielrennen in Nijmegen gaat dit jaar niet door vanwege de NAVO-top. Er blijven steeds minder grote wielrenwedstrijden over waar Nederlands talent zich met elkaar kan meten.


Maar van die grote klassiekers is bijna niets meer over. Zoals de Ronde van Noord-Holland, die enkele jaren geleden een stille dood stierf. "De grote klassieke wedstrijden zijn ten dode opgeschreven. Nu de politie geen mensen meer levert voor de motorbegeleiding, is het gedaan met de meeste klassiekers. Twee weken geleden werd zelfs het komende NK Wielrennen in Nijmegen afgelast vanwege de NAVO-top", stelt Leo.

Wielrenners zullen waarschijnlijk nooit meer in een wedstrijd van stad tot stad kunnen fietsen, maar alleen 'lusjes rijden': ergens in een afgezet parcours van enkele tientallen kilometers steeds hetzelfde rondje rijden. Maar er is vrijwel geen wielerclub met een eigen parcours. (tekst gaat verder onder de foto)

De Wielerronde de 100 van Oudorp is een voorbeeld van lusjes rijden: een wedstrijdparcours in een klein gebied dat kan worden afgezet en in de race een aantal keer wordt gereden. Foto Chris Schotanus


"Voor de wielersport is er nu helemaal niks. De amateur-wielerverenigingen hebben allemaal te maken met teruglopende ledentallen. Verenigingen die geen 'clubhuis' hebben, leiden een zieltogend en marginaal bestaan. Geen kleedkamers, geen sportkantine, geen parcoursen en geen banen. Stel je een zwemvereniging voor zonder zwembad. Dat is ten dode opgeschreven."

Daarom is hij zo blij dat elf clubs met meer dan 1500 leden de krachten hebben gebundeld en een plan hebben ingediend voor een Outdoor Experience Center bij recreatiegebied Geestmerambacht: "Wegrenners, BMX'ers, skeeleraars, inline skaters, mountainbikers, paralympiërs en zelfs triatleten zijn namelijk voor een belangrijk deel de toekomstige gebruikers", zo hield hij twee weken geleden de Alkmaarse raadsleden voor. (tekst gaat verder onder de foto)

Le Champion organiseert op 24 november uitdagende MTB-toertochten in en om Schoorl Het plan voor een Outdoor Bike Experience wordt gedragen door onder meer wielrenners, triatleten, mountainbikers, paralympiërs, skeelerers en inline skaters. (foto: Le Champion)


Hij wilde de Alkmaarse politici tijdens de raadscommissie duidelijk maken dat zo'n thuishonk voor deze verenigingen onmisbaar is. Onmisbaar om een goede toevoer te hebben van wielrenners die ook het uitstapje willen maken naar het baanwielrennen in het Sportpaleis.

Er ligt een haalbaarheidsonderzoek, waaruit blijkt dat de Outdoor Bike Experience bij Geestmerambacht kostendekkend kan zijn, en dat het Alkmaar maar een fractie hoeft te kosten van het bedrag dat straks voor het Sportpaleis opzij wordt gezet. Ook omdat Dijk en Waard meebetaalt.

De wethouders van Dijk en Waard en Alkmaar hebben dat gegeven - als bestuurders van het recreatieschap - in ontvangst genomen. Van Etten is opgetogen dat de gemeenten hebben besloten dat het rapport volgende week openbaar mag worden: "Maandag komt er een persbericht." (tekst gaat verder onder de foto)

Wielrenners op een indoor wielerbaan in een velodroom. Gebruikers van de wielerbaan in het Alkmaarse Sportpaleis zijn allemaal begonnen bij amateur-wielrenverenigingen in de regio. "Als het daar regent, drupt het op de wielerbaan." foto: Alkmaar Sport


Alle aandacht gaat volgende week waarschijnlijk uit naar het besluit over het Sportpaleis, dat de gemeenteraad donderdag neemt. Een besluit over de Outdoor Bike Experience verwacht Leo van Etten pas over ongeveer twee maanden.

Het zijn twee aparte projecten, maar de wielerbaan in het Sportpaleis kan volgens hem niet zonder het initiatief bij recreatiegebied Geestmerambacht: "Als het bij ons regent, drupt het op de wielerbaan in het Sportpaleis. De Outdoor Bike Experience wordt de redding van de wielersport in de regio."
Pin It
Bekeken: 356x
Reclame

Agenda