De risico's. Daar wilde de Alkmaarse gemeenteraad woensdagavond vooral meer over weten. De risico's die kleven aan renovatie van het Sportpaleis in plaats van nieuwbouw. En gaandeweg kwamen ook steeds meer vragen over de meerwaarde voor Alkmaar van een indoor atletiekbaan. De atletieklobby is nog niet 'verslagen'.
De gemeenteraad moet opnieuw een beslissing nemen over tientallen miljoenen voor de sport. Nog geen jaar geleden werd besloten zo'n 60 miljoen euro te steken in een volledig nieuw Sportcomplex Hoornse Vaart. Tijdens een informatieavond konden de raadsleden zich woensdag voorbereiden op een beslissing over de toekomst van het Sportpaleis en de miljoenen die deze gaat kosten.
Want ook het Sportpaleis is in verval. De goedkoopste optie: een nieuw 'sportstadion' voor 20 miljoen euro met alleen een gewone sportvloer. Weg wielerbaan dus. Bureau Synarchis adviseert echter óf een grondige renovatie voor 23,7 miljoen, of een herbouw inclusief wielerbaan en een aantal extra (les-)ruimten voor 38,1 miljoen. Het college legde het renovatiescenario vervolgens voor aan de raad. (tekst gaat verder onder de foto)
De raadsfracties lijken zich meer zorgen te maken over de risico's verbonden aan reparaties dan het college. Volgens wethouder Christian Schouten is ruim begroot om de slechte vloer goed te herstellen, maar zijn er inderdaad risico's. Tijdens de reparatie kunnen tegenvallers tevoorschijn komen, en de levensduur kan korter zijn dan de beoogde 25 jaar.
Schouten laat weten dat er pas een diepgaand bouwtechnisch onderzoek komt als de raad kiest voor renovatie. De kosten voor zo'n onderzoek zijn weggegooid geld als de keuze valt op nieuwbouw, maar het verschaft wél inzicht over de omvang van de schade. Schouten verzekerde dat de raad - mocht inderdaad voor renovatie worden gekozen - bij een tegenvallend onderzoek alsnog voor nieuwbouw kan kiezen.
Gosse Postma van BAS was echter stellig: "Het is een verschrikkelijk risico, dus dan ga je je kan toch beter nieuwbouw doen en het goed doen." Zijn eigen ervaring is dat renovatie eigenlijk altijd tegenvallers oplevert die extra geld kosten. "En terug kan je dan niet meer." Bovendien zit er op nieuwbouw garantie en op renovatie niet, en is nieuwbouw met wielerbaan sowieso niet veel goedkoper dan renovatie, uitgesmeerd over de beoogde levensjaren. (tekst gaat verder onder de foto)
Elly Konijn van D66 zwengelde de discussie aan over indoor atletiek. Ze wees op hoeveel groter de atletiek in de regio is vergeleken met onder andere baanwielrennen en basketbal, en op de enquête die was gehouden. Ze erkende dat een enquête mogelijk niet representatief is, maar toch: met 37 procent van de respondenten was atletiek ruimschoots het best vertegenwoordigd. Een aantal andere fracties leek atletiek niet direct buiten te willen sluiten.
De vertegenwoordiger van Synarchis legde uit dat atletiek en zaalsporten een eigen hal behoeven vanwege de soort vloer en ook de tijden waarop sport wordt bedreven. Dat kost dus extra. Daarnaast is atletiek in principe een buitensport. Toch wilde Konijn meer inzicht hebben in de behoefte onder de diverse sporten en de diverse mogelijkheden voor exploitatie. Die toezegging kreeg ze van wethouder Schouten.
Peter van der Heijde van SPA vroeg zich hardop af of baanwielrennen niet gewoon te klein is om nog te faciliteren. Het is niet de eerste keer dat die vraag wordt gesteld, ook omdat de wielerverenigingen in de regio wel een wielerbaan willen hebben, maar liever nog een Outdoor Bike Experience in het Geestmerambacht zien. Stichting Baanpromotie Alkmaar probeert het baanwielrennen juist een impuls te geven. (tekst gaat verder onder de foto)
PvdA en GroenLinks hebben via raadsvragen al laten weten een 'eenvoudige' nieuwe sporthal te willen. Dus zonder 250 meter wielerbaan of 200 meter indoor atletiekbaan.
Zaalsporten krijgen weer een plek in het Sportpaleis, dat is wel duidelijk. Of de raad miljoenen wil steken in het baanwielrennen en/of atletiek nog niet. De tijdens de infoavond aanwezige toeschouwers uit de atletiekwereld leken de bui al te zien hangen. Na afloop werd direct gelobbyd om anders een kleinere atletiekhal zonder rondebaan aan het hoofdgebouw te bouwen.
Tijdens de eerste commissievergadering over de toekomst van het Sportpaleis zullen de standpunten van de fracties mogelijk duidelijker worden.