De Jongvolwassenenmonitor van de GGD kennen de meeste mensen waarschijnlijk wel. Maar er is ook de Kindermonitor Noord-Holland Noord, waarmee het welzijn van kinderen onder 12 jaar oud wordt gepeild via hun ouders. De Kindermonitor NHN 2024 laat zowel positieve als negatieve trends zien.
De Kindermonitor NHN bestaat sinds 2011 en werd eens in de vijf jaar uitgevoerd, maar nu is een tussenperiode van drie jaar gekozen. Waarom is niet duidelijk. Mogelijk heeft dit met de extra uitdagingen van de afgelopen jaren te maken. Ouders van meer dan 8.300 kinderen onder de 12 jaar (van de bijna 79.000) vulden de online vragenlijst in over de gezondheid, welzijn en leefstijl van hun kroost. In de resultaten wordt onderscheid gemaakt tussen geslacht, diverse leeftijden en schoolniveau. Voor iedere gemeente en deelregio is een apart rapport.
Bijna alle jonge kinderen in Noord-Holland Noord waren volgens hun ouders vorig jaar gelukkig (97%), al heeft een kwart wel problemen met emoties, gedrag, sociale contacten en/of concentratie. Vooral concentreren kan een uitdaging zijn. Meisjes ondervinden volgens de ouders minder problemen dan jongens. (tekst gaat verder onder de foto)
Het percentage ouders dat hun kind niet weerbaar vond steeg van 6% in 2021 naar 10% in 2024. En hoewel de meeste kinderen het leuk vonden op school (87%), waren er wel meer die regelmatig werden gepest. In 2011 gaf 7% van de ouders dit aan, vorig jaar was dat 14%.
Positief is dan weer dat minder kinderen een ingrijpende gebeurtenis mee hebben gemaakt. In 2021 was dat 49%, tegenover 38% in 2024. Het gaat meestal om conflicten binnen het gezin, een ouder met psychosociale problemen of een ziekte of handicap van een gezinslid. In de periode van de enquête had 9% van de kinderen te maken met problemen of zorgen door ingrijpende gebeurtenissen.
Het aantal gezinnen met jonge kinderen dat moeite heeft met rondkomen nam de laatste drie jaar toe van 13% naar 17%. Bijna 25% gebruikte vorig jaar spaargeld om rond te komen en 10% had schulden. Het is aannemelijk dat geldproblemen bijdroegen aan een daling van het aantal kinderen dat lid was bij een sportclub, muziekschool of een andere soort vereniging.
Onder meer is ouders ook gevraagd naar de tijd die hun kinderen naar een beeldscherm turen. Veel ouders stellen grenzen aan de tijdsduur en ook aan welke apps ze mogen gebruiken.
Opvallend is dat in 2021 rond 55% van de jeugd van 8 t/m 11 jaar een smartphone had, en dit percentage vorig jaar op 49% lag. Positief is dat kinderen minder op sociale media zitten en dat het percentage dat boven de aanbevolen maximale 2 uur per dag (4 t/m 11 jaar) daalde, al zit 22% nog boven die grens.
Alle Kindermonitoren zijn te vinden op gezondnhn.nl. Voorheen de nieuwste rapporten per gemeente en deelregio is het nog even wachten tot 3 februari. (foto: GGD HN)