Met het 'ravijnjaar' 2026 in aantocht moeten gemeenten en overheidsinstanties bezuinigen. Zo ook Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De instantie heeft op verzoek van gemeenten drie bezuinigingsplannen opgesteld, en stelt voor om niet verder te gaan dan 4 procent aan bezuinigingen, oftewel 2,3 miljoen euro. Het college van Dijk en Waard heeft inmiddels aangegeven naar 5 procent te neigen.
Na jaren met extra investeringen is het Rijk van plan gemeenten in 2026 flink te korten op hun bijdragen. Dat betekent dat gemeenten op hun beurt minder geld hebben voor instanties als de Veiligheidsregio's. VRNHN moest drie begrotingsplannen opstellen met 3, 5 en 7 procent aan bezuinigingen. Voorwaarde was dat de paraatheid van de brandweer hier weinig onder mocht lijden. Hier is juist meer geld voor gereserveerd. De ambulancezorg blijft sowieso buiten schot, die wordt gedekt door zorgverzekeraars.
“We weten dat de gemeenten het financieel moeilijk gaan krijgen en zijn natuurlijk bereid om te kijken naar mogelijke bezuinigingen", aldus VRNHN-directeur en regionaal brandweercommandant Krishna Taneja. "De combinatie met extra taken en opgaven maakt dit wél heel uitdagend. De komende jaren zullen we extra moeten inzetten op de bestrijding van natuurbranden, voorbereidingen treffen op verwachte langdurige stroomstoringen en militaire dreigingen en de samenleving helpen zich voor te bereiden op langdurige crises zoals wateroverlast of watertekort door extreem weer. Dat vraagt om een zorgvuldige balans.” (tekst gaat verder onder de foto)
Taneja raadt aan om niet meer te bezuinigen dan 4 procent en somt een aantal gevolgen op. "Zo zal de organisatie minder kunnen doen aan brandonderzoek en preventie-activiteiten vanuit het programma Veilig Leven voor inwoners. Daarnaast benoemt het voorstel het afstoten van enkele brandweervoertuigen. Ook zal er minder geïnvesteerd kunnen worden in de voorbereiding op langdurige crises en wordt het versterken van brandweerkazerne Hoorn naar een 24/7 beroepskazerne uitgesteld."
Het college van Dijk en Waard heeft inmiddels aangegeven te neigen naar het plan voor 5 procent aan bezuinigingen, maar wel met de vraag om een aantal andere oplossingen. B&W zien liever niet dat de jeugdbrandweer wordt opgeheven, dat de duiktaak van de brandweer er onder lijdt, en dat de eerste beroepsuitruk in Den Helder niet zes maar vier brandweerlieden wordt gedaan. Ook wil het college niet dat het programma Veilig Leven (voorlichting over veiligheidsmaatregelen in huis of op werk, red.) en brandonderzoek worden geschrapt.
En wordt het uiteindelijk toch 4 procent, dan graag geen verlaging van de jaarlijkse extra vergoeding voor brandweervrijwilligers, het aantal repressieve brandweermaterialen en inzet op de aanpak van mensenhandel.
Nadat alle gemeenten hun zienswijzen hebben gegeven is het op 14 maart aan het VRNHN-bestuur om het bezuinigingspakket te bepalen.