Geen individuele wedstrijdsport, maar een teamsport waarbij het gaat om techniek. Kata mag dan misschien op judo lijken, maar is echt anders. Zondag vond het Districts Kata Kampioenschap Noord-Holland plaats bij Judoclub Hajime in Alkmaar. Streekstad Centraal ging langs om een kijkje te nemen en te weten te komen wat de sport Kata nou precies inhoudt.
"Voor veel mensen is Kata best een onbekende sport, zeker in vergelijking met het bekendere Judo", vertelt Judoka Peter Puntman. Puntman is tijdens het Kata kampioenschap jurylid, en kent dan ook alle ins en outs van Kata. Hij begrijpt dat veel mensen de sport op judo vinden lijken, maar geeft aan dat het toch echt wel iets anders is.
"Hoewel de worpen en handelingen hetzelfde zijn als die bij judo, wordt er bij Kata gekeken naar de techniek en de uitvoering van de worpen en handelingen", legt Puntman uit. De manier van trainen is daarom ook anders. "Er is geen onderling wedstrijdelement bij Kata, waar dat bij judo wel zo is." Het gaat er bij Kata niet om je tegenstander uit te schakelen. "De koppels weten wanneer welke handeling uitgevoerd gaat worden. Het is dus wel een geoefend 'optreden' om het zo maar even te noemen, maar mag er zo niet uitzien." (tekst gaat door onder de foto).
Daarmee bedoelt Puntman dat de 'valler' bijvoorbeeld niet al een sprong moet maken op het moment dat er een worp uitgevoerd wordt. "Dat is best even oefenen", geeft Puntman toe. "De koppels moeten echt goed op elkaar ingespeeld zijn, en als dat (nog) niet helemaal het geval is, dan merk je dat meteen. Het gaat echt om de kleinste details en de samenwerking."
"Als jurylid kijk je naar alle kleine dingen tijdens de voordracht van een koppel. Binnen het Kata beoordeelt de jury negatief. Dat houdt in dat als de manier van vasthouden van de tegenspeler bijvoorbeeld te laag is, of de worp niet goed wordt aangelegd, dat er dan punten van het hoogst haalbare - tien punten - afgaat."
Tijdens het kampioenschap doen er deelnemers van alle leeftijden mee. "De jongste deelnemer is zestien jaar oud, terwijl de oudste deelnemer al 62 is." En juist dat is volgens Puntman zo mooi aan Kata. "Het is echt een sport voor iedereen. Waar judo topsporters rond hun 30ste of 40ste stoppen, kun je bij Kata op ieder moment instromen. En dat zie je ook vaak, dat mensen na judo bij Kata terechtkomen."
Zondag bestaat de planning in de ochtend uit voorrondes. Na een korte pauze beginnen in de middag de finales. Er doen koppels van verschillende niveaus mee. "Bij de hogere niveaus zie je ook zwaarden, messen of pistolen voorbijkomen tijdens de uitvoering. De eerste keer dat ik dat zag dacht ik 'wow'. Daar raak je toch wel van onder de indruk."