Te smal, amper geventileerd en een groot gebrek aan daglicht. Zo worden de wooncontainers in de oude John Deere-showroom in Castricum beoordeeld door de bouwkundig adviseur die de bewoners inhuurden. En oh ja, het pand is niet inbraakveilig én mogelijk helemaal niet geschikt voor bewoning, gezien het naastgelegen tankstation. De bewoners hebben er een advocaat bij gehaald en die heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente.
Er is al heel wat te doen geweest over de huisvesting voor statushouders in gemeente Castricum, en de tijdelijke opvang die in mei opende aan de Stetweg is ook al diverse keren in het nieuws geweest. Al voordat de oude showroom werd bewoond was er onvrede onder de statushouders. Ja, ze begrijpen dat ze niet zomaar een woning krijgen maar het is er wel erg spartaans, vinden ze. Een betrokken vrijwilliger beschreef het gebrekkige wooncomfort van de containers, waaronder de afmetingen en de matige ventilatie en verwarming.
Er was nog eens een grote lekkage in het dak, maar dat bleek te komen door een verstopte regenwaterafvoer. Niet veel later was er weer wateroverlast, maar toen leek die te zijn veroorzaakt met de brandslang. Wethouder Paul Slettenhaar (VVD) zorgde toen voor een politieke rel, omdat hij de bewoners beschuldigde. Voor het al ontevreden GroenLinks was de maat vol en de fractie stapte uit de coalitie en uit het college. Vervolgens trok ook het CDA de stekker eruit.
De bouwkundig adviseur stelt dat de wooncontainers in de showroom wettelijk te klein zijn. 'Ze zijn aanzienlijk minder breed, slechts 2,20 meter in plaats van de vergunde 2,59 meter breedte', rapporteerde hij. (tekst gaat verder onder de foto)
De expert stipt de gebrekkige ventilatie ook aan, die kan leiden tot schimmelvorming en negatieve effecten op de gezondheid. Een goede luchtkwaliteit is ook afhankelijk van verse buitenlucht, maar de lucht beweegt weinig door de showroom, stelt de adviseur. Hij stelt dat de units moeten worden voorzien van een mechanische luchtventilatie. De adviseur is ook kritisch op de rechtstreekse aansluiting van de riolering op de hemelwateraanvoer.
Dan is er nog de matige inval van daglicht. De units hebben ieder twee ramen aan één kant, maar nogmaals, ze staan binnenin een gebouw. 'Er is geen verschil te maken tussen een natuurlijk dag- en nachtritme. Ook overdag zijn de units te donker om zonder kunstlicht normale woonfuncties uit te voeren. Essentieel is dat alle bewoners voldoende zonlicht ontvangen', stelt de expert.
Bovendien vindt de adviseur het pand niet inbraakveilig en wijst hij op het tankstation direct naast de opvanglocatie. De expert heeft niet kunnen achterhalen of er onderzoek is verricht naar de risico's van een woonlocatie er direct naast. 'De vraag is of de veiligheid van cliënten voldoende is gewaarborgd. Een toets externe veiligheid in verband met dit tankstation ontbreekt in de vergunning.'
Overigens was er afgelopen zondag opnieuw lekkage.
Om een einde te maken aan het getouwtrek met de wethouder hebben de bewoners een advocaat aangetrokken. Die verzoekt het college om ervoor te zorgen dat de units zo snel mogelijk aan de regelgeving voldoen. (foto: Google)