Volgens velen ziet het kabinet liever niet dat statushouders voorrang krijgen op de sociale woningmarkt. In dat kader zouden ministers Marjolein Faber en Mona Keijzer van asiel en wonen in november een werkbezoek aan Castricum brengen. Maar dat zag Commissaris van de Koning Arthur van Dijk niet zitten. Het bezoek werd daarom afgeblazen. Als officiële reden werd opgevoerd dat het toch niet in Fabers planning paste.
Er zijn beperkte mogelijkheden om voorrang te verlenen aan diverse doelgroepen. Denk aan iemand met een urgentieverklaring, een jongvolwassene of een senior die een gelijkvloerse woning nodig heeft. Ook de kwalificatie 'statushouder' paste daar tot een aantal jaar geleden tussen. Maar sinds 2017 zijn statushouders volgens de Huisvestingswet géén doelgroep meer. Maar veel gemeenten hebben hun beleid daar (nog) niet op aangepast.
Castricum wel. Zes jaar geleden al. Maar ook al is die 'voorrangsregel' verdwenen, Castricum heeft zich - net als andere gemeenten - wél gewoon te houden aan een opvangquotum. Ministers Faber en Keijzer wilden daarom in november vorig jaar in Castricum komen kijken hoe het dan gaat met het huisvesten van statushouders, zonder dat ze met voorrang doorgeschoven worden een sociale huurwoning. (tekst loopt door onder de foto)
Maar dat vond de Commissaris van de Koning een slecht plan, ontdekte de Telegraaf via een beroep op de Wet Openbare Overheid. Dat blijkt uit een appbericht aan Annet Bertram, directeur-generaal Migratie bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid het volgende bericht: "Annet goedemorgen. Even een signaal. Via de wandelgangen gaat bericht dat minister naar Castricum wil (...). Tot nu toe is Castricum terughoudend en schendt zij afspraken met buurtgemeenten.” Van Dijk vindt het werkbezoek volgens de krant 'ongewenst'.
Waar Arthur van Dijk op doelt is dat Castricum al jaren traag is met het realiseren van tijdelijke woonruimte. Alkmaar schoot te hulp en ving de statushouders vanaf mei 2022 op bij de 'eigen' statushouders in het (daarom zo geheten) Regionaal Wooncentrum. Maar wel met een deadline. 1 januari 2024 verstreek die, maar Castricum had nog steeds geen flexwoningen of iets anders voor de 54 statushouders klaar. Alkmaar gunde Castricum drie maanden extra, tot de harde deadline van 1 april. Tot verbijstering en woede in Alkmaar, stuurde Castricum haar statushouders kort van te voren dat zo lang als nodig konden blijven zitten.(tekst loopt door onder de afbeelding)
Voor het blok gezet besloot Alkmaar hen te 'adopteren', nadat het eerder al zes families had overgenomen. Tot hun grote blijdschap want er was volgens hen veel mis met de (beoogde) opvanglocaties in Castricum. Ook met de locaties waar wél wordt opgevangen is regelmatig één en ander mis. Eind vorig jaar viel zelfs het college er over.
In mei waren de panden van de Koekoeksbloem-school in Castricum en de John Deere-showroom in Bakkum klaar voor tijdelijke bewoning. Dit zijn de locaties die ministers Faber en Keijzer zouden bezoeken. Het wordt ontkend dat de Commissaris van de Koning iets met de afzegging te maken heeft. De planning van Faber zat te vol.
Volgens de Telegraaf zal het tweetal later dit jaar alsnog op werkbezoek komen, en zal Castricum hen 'met open armen ontvangen'. (foto: Google)