'Het waren twee fantastische dagen.' CDA-wethouder Wilma van Andel van Castricum moet deze dagen wellicht denken aan de hilarische reclamespot van Tempo Team met de uitzendkracht die na een ultrakorte invalbeurt een groots afscheidsfeest kreeg. In april haalde het CDA haar vanuit Badhoevedorp naar Castricum, deze week kan ze weer haar spullen inpakken.
Het CDA stapt uit het minderheidscollege. Het college verloor in oktober al de meerderheid toen GroenLinks eruit stapte na onvrede over de behandeling van statushouders door VVD-wethouder Paul Slettenhaar.
Na de breuk met GroenLinks kwam Wendy Verkleij, burgemeester van Noordwijk, als verkenner onderzoeken hoe het nu verder moest met het gemeentebestuur in Castricum. Ze had donderdagavond juist gepresenteerd dat de coalitie het best door kan in de huidige situatie. Kort daarna legde CDA- fractievoorzitter Elize Bon een bom onder dit voorstel. Ze noemt het "geen gemakkelijk besluit, waarbij het CDA niet over één nacht ijs is gegaan."
Het college trad in 2022 aan gesteund door Lokaal Vitaal, VVD, GroenLinks en CDA. Samen hadden zij zestien van de 25 zetels in de raad van Castricum. Na het vertrek van GroenLinks bleven daar twaalf zetels van over, net geen meerderheid. Nu het CDA deze coalitie niet langer meer wil steunen, resteert nog maar de rugdekking van tien raadsleden.
Het CDA is het niet eens met een belangrijke conclusie van verkenner Verkleij, dat de huidige situatie kan worden voortgezet, ook op het gevoelige statushoudersdossier. "Dat is voor ons niet acceptabel. Betere en duidelijkere afspraken over communicatie en uitvoering zijn noodzakelijk. Dit hebben wij steeds aangegeven, ook in de gesprekken met mevrouw Verkleij. Tot onze teleurstelling is hier in het rapport niets over terug te vinden."
En daarbij denkt het CDA dat de grote bezuinigingen die dreigen in 2026, alleen kunnen worden doorgevoerd door een college dat de meerderheid heeft in de gemeenteraad. Volgens het CDA is dat van belang voor de maatschappelijke solidariteit die nodig is bij dergelijke financiële problemen. "Het voorstel is niet in lijn met de mening van het CDA over goed bestuur en een fatsoenlijk land met het oog op de financiële uitdagingen", zo sprak fractievoorzitter Bon de raad toe.
Die reageerde vooral verbijsterd op deze onverwachte wending. "Er is hier never a dull moment", reageerde Mariska Tauber, fractievoorzitter van de grootste coalitiepartij Lokaal Vitaal cynisch. "Het CDA heeft het vaak over betrouwbaar bestuur, maar bij mij valt het kwartje niet. Laat staan een euro.”
Volgens VVD-fractievoorzitter Rob Dekker is niemand hierbij gebaat: "De komende anderhalf jaar tot de verkiezingen zijn we vleugellam gemaakt."
Ook voor de oppositiepartijen was de stap van het CDA een grote verrassing. D66-fractievoorzitter Harold Ebels stelde dat "mevrouw Verkleij de bloemen voor haar hulp te vroeg heeft gekregen. Het proces is voorlopig nog niet afgelopen.” GroenLinks-fractievoorzitter Gerard Brinkman concludeerde dat 'er dus echt wel iets aan de hand is in de coalitie'.
Hoe de coalitie nu verder gaat, is nog onduidelijk. Het kerstreces wordt waarschijnlijk gebruikt voor vele gesprekken achter de schermen. Lokaal Vitaal moet daarbij als grootste partij het voortouw nemen. Als dan alsnog gezocht wordt naar een meerderheidscoalitie met het CDA, dan schuiven de christendemocraten opnieuw Wilma van Andel voor als wethouder. Ze werd door het CDA uitvoerig bedankt "voor de tomeloze inzet voor het sociaal domein en alle inwoners van de gemeente Castricum en zeker ook de heel goede en prettige samenwerking. Helaas was de samenwerking maar van korte duur."
Het zal bij haar de nodige twijfel oproepen of ze deze maand haar kamer al moet opruimen of niet, en de kerstborrel een afscheidsfeestje wordt of niet.