PvdA en GroenLinks in Alkmaar zijn verontwaardigd over de manier waarop wethouder financiën Christian Schouten de financiële klappen wil opvangen die zich aandienen in het 'ravijnjaar' 2026. Het interview dat de wethouder twee weken gaf aan Streekstad Centraal, noemen de fracties een 'verontrustend doorkijkje' in de prioriteiten van dit gemeentebestuur. GroenLinks/PvdA heeft daarom schriftelijke vragen ingediend.
Wethouder Schouten spiegelde voor dat Alkmaar wil bezuinigen op taken die het rijk samen met Alkmaar uitvoert, indien het niet lukt om de korting van minstens 14 miljoen euro van tafel te krijgen. Aan verhoging van de lokale lasten denkt de wethouder niet, en ook een kaasschaafmethode wil de wethouder niet hanteren.
Wat rest, zijn bezuinigingen op taken die Alkmaar en het rijk samen doen. De wethouder noemt met name maatschappelijke ondersteuning. Daartoe behoren grote kostenposten zoals de wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de jeugdzorg. (tekst gaat verder onder de foto)
Een van de raadsleden die daarover raadsvragen indiende is Erwin Bromlewe. Hij denkt niet dat het toeval is dat de wethouder benoemt dat in deze hoek mogelijk bezuinigd gaat worden: "Deze coalitie heeft voor volgend jaar al anderhalf miljoen euro ingeboekt als bezuiniging op jeugdzorg, zonder duidelijk te maken hoe ze dat gaan bereiken."
"Deze coalitie staat een zeer sobere koers voor met het bieden van maatschappelijke ondersteuning", vervolgt het raadslid van de grootste oppositiepartij. "Wij zouden wel een debat willen waar de ondergrens ligt wat we bieden aan mensen die afhankelijk zijn van de solidariteit van de samenleving. Wat ons betreft, is verder uitkleden niet oké. Het getuigt niet van een sociaal hart."
Wat GroenLinks/PvdA betreft, zijn er meer varianten mogelijk om het financiële gat te dichten. Verhoging van gemeentelijke lasten zou daarbij ook moeten worden doorgerekend, stelt Bromlewe. "Wij vinden het onbegrijpelijk en niet uit te leggen dat dit college nu al besluit om bijvoorbeeld huizenbezitters niet te vragen iets extra bij te dragen, zodat we noodzakelijke voorzieningen als jeugdzorg en maatschappelijke opvang kunnen laten bestaan." (tekst gaat verder onder de foto)
Bromlewe heeft laten doorrekenen dat een groot deel van het tekort al kan worden weggewerkt als huizenbezitters een tientje per maand extra OZB-belasting betalen. Hij vraagt wethouder Schouten daarom om tijdens de komende besprekingen ook een variant te bieden waarbij verhoging van de gemeentelijke belastingen zijn doorgerekend om het tekort van 14 miljoen euro te dichten.
Het raadslid vraagt zich bovendien af waarom er een duur bureau nodig is om dialoogsessies met de raad te organiseren: "De wethouder maakt nu al duidelijk dat het college belastingverhoging al uitsluit, de kaasschaafmethode uitsluit en het al vastgepind is op bezuinigingen in het sociale domein en de jeugdzorg. Als dat allemaal al bedacht is, waarom is dan nog een dialoog nodig? Ik vind het getuigen van gebrek aan bestuurlijke moed dat hij zelf die keuzes niet voorlegt aan de gemeenteraad." (tekst gaat verder onder de foto)
Het raadslid plaatst sowieso veel vraagtekens bij de dialoogsessies, waarbij de raadsleden een discussie voeren over de financiële uitdagingen onder leiding van consultants van bureau BMC. "Zijn dat openbare sessies? Of vindt dat plaats achter gesloten deuren? En worden dan alleen maar varianten voorbereid die de wethouder in gedachten heeft om de problemen op te lossen? Of kunnen we ook een discussie voeren om de lasten te verhogen of te bezuinigen op andere terreinen?"
Volgens het raadslid is verhoging van de gemeentelijke belastingen voor GroenLinks/PvdA "zeker bespreekbaar" als daarmee de bezuinigingen op de ondersteuning voor deze groep kunnen worden afgewend. "Anders zouden zij offers moeten brengen om lage gemeentelijke belastingen voor huizenbezitters in stand te kunnen laten. Eerst vroeg de coalitie van D66, OPA, CDA, Seniorenpartij en VVD dat al van de erfpachters, nu weer van de meest kwetsbare inwoners van Alkmaar."