Scheve pijpen en vals klinkend. Het is niet zoals je een monumentaal orgel wil zien en horen. En nu komt er alweer maanden helemaal geen geluid uit. Maar daar komt een einde aan. De stichting die waakt over de Noordeinder Vermaning en het Strümphler orgel in de kerk kan 10.000 euro provinciale subsidie tegemoet zien. "De zoektocht naar financiële steun is nu voor 90 procent, misschien zelfs wel iets meer, compleet."
"De pijpen hingen helemaal scheef en leunden daardoor tegen elkaar aan. Dat is catastrofaal vanwege het zwakke materiaal", vertelt voorzitter Gerard Kuin aan Streekstad Centraal. "De meeste van de pijpen zijn er afgelopen voorjaar al uit gehaald door orgelbouwer Flentrop. Bij elkaar zijn het er rond 300. Alleen de grote pijpen voorop staan er nog in voor het aangezicht. Flentrop heeft de pijpen nagekeken en een deel is nu hersteld." (tekst loopt door onder de foto)
"Inmiddels is de volgende fase ingezet", vervolgt Kuin. "Op 7 januari wordt de blaasbalg weggehaald. Die moet opnieuw geleerd worden, het leer moet worden vernieuwd. Ze nemen dan ook de motorkist mee om opnieuw te isoleren, zodat je daar het geluid niet meer van zal horen." Vroeger werd de dubbele blaasbalg met een hefboom bediend, maar nu is daar een elektromotor voor.
Maar daarmee is de klus nog lang niet gedaan. De pijpen van het ruim 240 jaar oude orgel kwamen scheef te staan doordat de fundering eronder verzakt, en daarmee ook het balkon waarop het orgel staat. De voorzitter vertelt dat het orgel wordt verwijderd om de fundering te stutten, en om balken in het balkon te plaatsen die de last grotendeels afvoeren naar de voorgevel. Daarna wordt het balkon op de plek van het orgel geëgaliseerd en pas dan kan het orgel in vol ornaat worden teruggeplaatst. (tekst gaat verder onder de foto)
De restauratie is een prijzige klus, maar gelukkig loopt de fondsenjacht voorspoedig, "Erfgoed Alkmaar van de gemeente en het Nationaal Cultuurfonds doen mee. Het grootste bedrag bedrag komt van VSB Fonds Waterland. We zitten wel in gemeente Alkmaar, maar qua VSB vallen we onder Purmerend-Waterland. Daar waren ze zeer bereid om ons te helpen. Verder zijn er nog Stichting Jan Boon en wijzelf dan, Stichting Noorder Vermaning", somt Kuin uit zijn hoofd op.
"Het is een beetje de kunst van het aanvragen", zegt de voorzitter met een glimlach. Hij is er handig in geworden. "De één doet mee omdat het een monument is, de ander weer omdat het cultureel erfgoed is. Ieder heeft zo zijn belang, maar wat wij belangrijk vinden is dat er geld binnenkomt voor de restauratie." Alle inspanningen hebben er voor gezocht dat de stichting nu rond negentig procent van de financiering compleet heeft."
En die laatste tien procent? Kuin heeft er vertrouwen in dat hij die ook bij elkaar krijgt. "Er zijn nog wel een paar mogelijkheden die ik kan uitzoeken."
Het Strümphler orgel dankt zijn naam aan orgelbouwer Johannes Stephanus Strümphler. Het orgel werd in 1793 in gebruik genomen in de Sint Engelmunduskerk in Driehuis.
Toen ion Driehuis een eeuw later een nieuwe kerk werd gebouwd, kwam het orgel in handen van het Alkmaarse bedrijf Ypma. Die voegde er lage tonen aan toe - dat was de trend in die tijd - en verkocht het orgel aan de kerk in Noordeinde.
In 1992 restaureerde Flentrop het orgel en bracht het meteen naar zijn originele staat terug.