Harde wind, hoge golven en vooral veel stormschade. Strandtent Prince George in Camperduin heeft de afgelopen tijd heel wat te verduren gehad. Het klinkt heel mooi; een modern restaurant aan de Noordzee. Maar het brengt ook veel problemen met zich mee. Dat roept de vraag op: Is een strandtent op deze plek nog wel houdbaar?
Zo'n drie jaar geleden stopte paviljoenhouder Arthur Dontje 6,5 miljoen euro in de strandtent. Het moest een trekpleister worden, maar of dat door de stormschade nog mogelijk is, is nog maar de vraag. "De natuur is de baas, hé", zegt Dontje tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal.
Door de storm van afgelopen week is er bijna twee meter zand weggespoeld. De palen waar het strandpaviljoen op staat staan hierdoor minder diep in de grond, en de officiële ingang van de tent is niet meer te bereiken. "Hier kan niemand wat aan doen", zegt Dontje. Er moet volgens hem wel snel iets gaan gebeuren. "De aangewezen plek blijkt niet toekomstbestendig." (tekst gaat door onder de foto)
Naast Arthur Dontje maakt strandvonder Marco Snijders zich ook zorgen over de situatie. Snijders waarschuwt al langer voor de kwetsbaarheid van strandtenten in de regio. "De natuur bepaald wat hier gebeurt, en dit soort stormen nemen alleen maar toe. We proberen daarom exploitanten ook te waarschuwen. Heel wat strandtenten zijn niet opgewassen tegen het toenemende aantal stormen", zegt Snijders.
Er wordt regelmatig zand opgespoten om de kustlijn in het gebied te versterken en te beschermen. Maar Dontje geeft aan dat dit een dure en tijdelijke oplossing van het probleem is. "Het kost te veel geld en het is niet houdbaar." Dontje ziet daarom vier mogelijke opties voor de toekomst van zijn paviljoen. Verplaatsing naar de duinen, een brug vanaf de ingang van het strand naar het pand, verhuizen naar een veiligere locatie of uitgekocht worden. (tekst gaat door onder de foto)
"Het paviljoen twee jaar na opening alweer moeten sluiten, is het laatste wat ik wil", zegt Dontje. "We moeten hier een oplossing vinden. Deze plek is niet alleen voor mij belangrijk maar ook voor de gemeenschap en de toeristen die hier komen. Wat heb je hier anders? Hier moet een restaurant blijven", stelt hij.
Volgens Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is de waterveiligheid eigen risico voor de strandexploitanten. Er wordt in het geval van de Hondsbossche Duinen gewerkt aan 'duurzaam toekomstig onderhoud', maar wat dat precies betekent is niet duidelijk.
Als het aan Dontje ligt gaat zijn paviljoen zo snel mogelijk weer open. "Mensen moeten betaald worden, en je kunt niet stil blijven zitten." Maar de stormen gaan hem niet in de koude kleren zitten. "Ik krijg daar wel stress van. In april wordt er weer nieuw zand opgespoten, dan zijn we weer even gered."