Wat te doen met mensen met psychische problemen, die met hulp misschien weer terug de samenleving in kunnen? Het project Skaeve Huse is een oplossing, of misschien toch niet. De meeste Alkmaarse raadsfracties lijken wel interesse te hebben om er op zijn minst onderzoek naar te laten doen, zo bleek in de commissievergadering van maandag.
Acht fracties doen een oproep aan het college van Alkmaar om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van de plaatsing van Skaeve Huse binnen de gemeentegrenzen. De indieners van de motie zijn SPA, CDA, D66, PvdA, GL, PvdD, LA en SP. Zij vinden begeleide huisvesting een goede manier om mensen met complexe problematiek weer de samenleving in ter helpen of om ze er niet uit te laten vallen. Het kost wat, maar het kan de maatschappij veel overlast én ook geld schelen.
FVD-fractieleider Jelle Wittebrood is het eens dat de doelgroep hulp en onderdak nodig heeft, maar wil dat er scherp naar de kosten versus de baten gekeken wordt. "Weet u wat dit kost? Bijvoorbeeld in Tilburg: tien van die huisjes, één miljoen per jaar. Dus ja waar komt de dekking vandaan?" (tekst gaat verder onder de foto)
Saskia Spek van SPA zei daarop dat het voor Alkmaar om zes mensen gaat, misschien wat meer. "Ik ben het met u eens dat we natuurlijk goed moeten letten op de prijs, maar als je gaat kijken naar wat voor kosten het bespaart... In Heiloo zijn ze van 500 overlastmeldingen naar nul gegaan, dan denk ik dat je daarmee een hele mooie villa kan kopen", zei ze licht schertsend en de commissieleden reageerden met een lach.
Streekstad Centraal besteedde in juni aandacht aan de Skaeve Huse in Heiloo. Ze staan op afstand van het dorp aan de Kanaalweg. Getallen waren er toen nog niet, maar Arjen Witteveen, programmamanager van de Veiligheidsregio had wel een voorbeeld: iemand die een woning kreeg op het terrein van de GGZ kostte de maatschappij jaarlijks 150.000 euro. Maar dat wás 500.000 euro. "De politiekosten alleen al gaan van twee ton per jaar naar praktisch nul euro."
Daar was Wittebrood blij mee, maar er is landelijk beleid. "Moeten wij die huisjes als gemeente wel gaan betalen?" En hij wees erop dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. "Bijvoorbeeld in Velserbroek zijn ze gestopt omdat er zo veel overlast voor de buurt was." Volgens de FVD-fractievoorzitter zijn er veel voorbeelden van missers. (tekst gaat verder onder de foto)
BAS-raadslid Rob Haverlag liet weten zijn partij de motie zeker zal steunen. Hijzelf was bij de daklozenopvang geweest en daar moet bijna dagelijks politie langskomen vanwege overlast, en de hulpverleners zijn nog wel eens genoodzaakt om iemand weer buiten te zetten. "Ze hebben goede ervaringen met Skaeve Huse."
VVD-raadslid Willem Peters zei dat zijn fractie ook zo net nog niet weet of Skaeve Huse een goede oplossing zijn, gezien de investering en ook het woningtekort voor alle doelgroepen. Maar goed, dat is waar de motie om draait: uitzoeken wat de kosten versus de baten zijn.
SPA was mede-indiener van de motie, dus niet geheel verrassend steunt wethouder Arie Espkamp de motie. En als deze door de raad wordt aangenomen, dan zal hij nog voor de zomervakantie met informatie over de kosten en de baten komen, inclusief twee mogelijke locaties.
'Skaeve Huse' is een term uit Denemarken, wat scheve huizen betekent. Ondanks de inspanningen van lokale overheden, zorginstanties en de Veiligheidsregio is het aantal meldingen over mensen met onbegrepen gedrag in de regio Noord-Holland Noord nog niet afgenomen, schrijft de Veiligheidsregio. Verwarde mensen komen vaak tussen wal en schip terecht, net zoals Willem die van de Karperton sprong. Vanuit de behoefte aan actie en om escalatie te voorkomen, is het project gestart.