Wie door de Graft en De Rijp loopt, wordt al snel overspoeld met historie en nostalgie. Parels binnen de Alkmaarse gemeentegrenzen. Als je heel goed je best doet kun je jezelf wijsmaken dat je nog een lichte geur van walvis en haring waarneemt. Die tijd ligt ver achter ons maar aan cultuur en geschiedenis ontbreekt het in de dorpen niet.
Maar wat maakt de dorpen De Rijp en Graft nou écht uniek? Dat moet worden vastgelegd in de nieuwe dorpsagenda. Een document waarin ook staat hoe dat zo moet blijven. Inwoners kunnen deze maand in een enquête laten weten hoe zíj daarover denken. “De belangrijkste resultaten leggen we bij de gemeente neer”, aldus Sjaak Stoop (foto), de tijdelijke voorzitter van Dorpsraad Graft De Rijp.
Volgens de gemeente worden dorpsagenda’s gemaakt om te beschrijven wat een dorp een fijne plek maakt om er te wonen. Ook beschrijft het wat er voor nodig is om dat voor elkaar te krijgen. Toch was de dorpsraad van Graft en De Rijp nog niet tevreden met de voorgestelde agenda. Daarom zet de dorpsraad nu in op het opstellen van mogelijke aanvulling daarvan. (tekst gaat door onder de foto)
De nieuwe agenda moet er voor zowel Graft als De Rijp komen, en volgens de dorpsraad kunnen de twee dorpen worden beschouwd als één. De dorpen zijn in 2015 gefuseerd met de gemeente Alkmaar. Sjaak legt uit waarom er destijds gekozen is voor Alkmaar: “We waren te klein om zelfstandig door te gaan, en kozen voor Alkmaar omdat we daar als dorpelingen al een band mee hadden.” Stoop benoemt dat veel van de bewoners van Graft en De Rijp bijvoorbeeld naar school gingen in Alkmaar.
Door de fusie kregen De Rijp en Graft volgens Sjaak meer bestuurlijke ervaring en zijn er culturele activiteiten bij gekomen. Ook niet te vergeten: Alkmaar onderhoudt de sportvelden in het dorp via Alkmaar Sport. Toch heeft de fusie ook nadelen gebracht.
“Wij hadden vóór de fusie heel makkelijk toegang tot wethouders, raadsleden en burgemeesters. Het waren allemaal korte lijntjes.” Nu is dat volgens hem minder: “De gemeente staat verder van ons af. We krijgen vaker te maken met tussenpersonen.” De dorpsagenda moet de gemeente dichter bij de dorpen brengen.
Op die agenda is de tijdelijke voorzitter dus kritisch. “We zijn tevreden over wat er benoemd wordt in de door de gemeente gemaakte agenda’s, maar we vinden toch dat er wat mist. Daarom willen we de agenda aanvullen.” Sommige thema’s staan er volgens hem niet hoog genoeg op de agenda: “Denk aan thema’s als diversiteit in wonen, verkeer, groen, toerisme.” (tekst gaat door onder de foto)
Ook gemeenschapszin moet volgens hem meer aandacht krijgen: “Om de gemeenschapszin te behouden, is het belangrijk om voor jongeren en ouderen passende woningen te bouwen. Als de jeugd uit het dorp vertrekt omdat ze hier niet kunnen wonen, ontstaat er vergrijzing. Dat gaan scholen, verenigingen en ondernemers merken.”, laat Sjaak Streekstad Centraal weten.
Dat de gemeenschapszin leeft, merk je als je aan mensen op straat vraagt wat ze belangrijk vinden voor het dorp: “Iedereen is hier open en vriendelijk, er is een gevoel van saamhorigheid”, zegt iemand op straat. Een ander voegt daaraan toe: “Ik ben import, maar ik heb nooit het gevoel dat ik hier met de nek wordt aangekeken.”
Om erachter te komen wat de inwoners van Graft en De Rijp écht belangrijk vinden, is het volgens hem daarom belangrijk om goed in kaart te brengen wat er leeft bij hen. “In december rollen wij een enquête uit, en in januari is er een inloopavond in Graft en een inloopavond in De Rijp. De belangrijkste resultaten leggen we bij Alkmaar neer.”
Eerder werden in april door de gemeente twee avonden georganiseerd om te helpen met het maken van de dorpsagenda’s voor Graft en De Rijp: “De eerste avond ging goed, maar de tweede avond was een soort enquête, en er was verwarring over de vraagstelling.” Stoop legt uit: “Er moest met rode en groene stickertjes geplakt worden, maar daar ontstond verwarring over. Zelfs de medewerkers begrepen het niet.” (tekst gaat verder onder de foto)
Eén van die 'tussenpersonen' waar Sjaak het over heeft is de gemeentelijke programmamanager die de dorpsagenda’s onder haar hoede heeft (en liever niet bij naam genoemd wil worden). “Wij vinden het belangrijk om de dorpen een belangrijke plek in de gemeente te geven, en om de lijntjes kort te houden”, zegt ze over het belang van de dorpsagenda.
De eerder georganiseerde avonden voor het maken van de agenda vond ze een succes, maar ze ontkent niet dat er ook ruimte is voor verbetering: “Maar het is ook voor de gemeente een nieuw iets, we hebben het nog nooit eerder gedaan. We zijn met Graft en De Rijp en Grootschermer begonnen, daar trekken we dan weer lessen uit voor de toekomst.”
Voor nu is het dorp dus aan zet. Met de enquête en de inloopavonden hoopt de dorpsraad een beter beeld te krijgen van de wensen van het dorp: “Omdat wij nog heel lang veilig en saamhorig met elkaar in dit mooie dorp willen blijven wonen.”