Reclame

Wat begon als een geintje tijdens de kermis in 't Kruis, wordt nu serieus opgepakt. De gemeente Dijk en Waard gaat eigen bebouwde-komborden bestellen voor 't Kruis. Die worden geplaatst langs de randen van het buurtschap waar de bebouwde kom begint. "Met een eigen bord blijf je authentiek."

Kruizenaren Gerrit Groot (74) en Niels Jonker (41) kunnen gerust als initiatiefnemers worden betiteld. Beide zijn in 't Kruis geboren én getogen. En humor is volgens hen ook typisch 't Kruis én hun werkwijze. "Goede ideeën ontstaan hier vaak uit een dolletje. Dit ook", vertelt Gerrit tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal.

"Het is aangeslingerd door Noordenders die na de fusie tussen Heerhugowaard en Langedijk opeens hun plaatsnaamborden kwijt waren", vult Niels aan. Het dorp De Noord heeft inmiddels één bord terug, de rest volgt later nog. En ook Veenhuizen heeft eigen entreeborden. "'Dus waarom wij niet?', dachten wij."

Niels herinnert zich dat er ooit borden hebben gestaan. "Van die witte. Die zijn denk ik zo'n twintig jaar geleden weggehaald bij de renovatie van de Rustenburgerweg. Afgelopen zomer heeft Gerrit er voor de grap een aantal laten maken, en die hebben we tijdens 't Kruis Bruist - de kermis - neergezet."
(tekst gaat verder onder de foto)

Twee blauwe plaatsnaamborden met gele frames; links "De Noord" en rechts "Veenhuizen", beide in de gemeente Dijk en Waard. Veenhuizen bord heeft een snelheidsbeperking van 30 km/u. De Noord heeft recent al een eigen bord gekregen. Met een kerk en enige middenstand kan dat eerder als apart dorp dan als buurtschap worden betiteld. (foto: NH Nieuws)


De politiek pikte het idee op en zo ging het balletje rollen. "Als ze er niet zouden komen, zou ik dat jammer vinden. Maar het 'moest' niet", zegt Gerrit. Maar samen met Niels vindt hij het toch ook fijn dat er naar de wensen van de inwoners geluisterd is.

De brug tussen de initiatiefnemers en de gemeente Dijk en Waard was fractievoorzitter Kees Tesselaar van de lokale partij D.O.P.. Hij is zelf geen Kruizenaar, maar zijn moeder wel : "Dat was er ientje van bakker Rood op 't Kruis." Van de gemeente kreeg hij te horen dat nog wordt onderzocht of er blauwe borden met witte letters komen, of toch de minder prestigieuze witte borden met zwarte letters, zoals deze er tot twintig jaar geleden stonden. "Wij wachten het onderzoek af, maar we gaan voor van die blauwe."

Wettelijk gezien heeft een wit bord geen enkele betekenis. Een blauw bord wel. Zodra je dat passeert, bevind je je in de bebouwde kom en is de snelheidslimiet vanzelf 50 kilometer per uur. Aan de rand van 't Kruis staan nu blauwe borden. Het zou dus logisch zijn om die ook te vervangen door nieuwe blauwe exemplaren. (tekst gaat verder onder de foto)

Twee borden met de tekst "Heerhugowaard, gem. Dijk en Waard" langs een weg, met bomen en een huis op de achtergrond. De huidige blauwe borden aan de rand van 't Kruis geven aan dat vanaf hier de snelheidslimiet 50 kilometer per uur is. (foto: Streekstad Centraal)


Buurtschap 't Kruis in Heerhugowaard heeft haar naam letterlijk te danken aan de kruising van de Jan Glijnisweg met de Rustenburgerweg. Het naastgelegen festivalterrein is het epicentrum van talloze activiteiten die er georganiseerd worden, zoals het jaarlijkse 't Kruis Bruist en de Jeu de Boules-wedstrijd. Maar ook KSV, de voetbal- en handbalclub, de wijkvereniging en het buurthuis De Deel zijn belangrijk voor de Kruisenaars.

Maar ons-kent-ons is het volgens de mannen ook weer niet in 't Kruis. "Dat komt ook door de vele jonge mensen, de nieuwe generaties, die hier zijn komen wonen. Heerhugowaard is mede groot geworden door de nieuwe mensen", legt Gerrit uit. "Maar als je je als nieuweling aansluit bij een vereniging, dan ben je hier heel snel ingeburgerd. Dat is dé manier", aldus Niels. (tekst gaat verder onder de foto)

Drie mannen op een grasveld naast een bord met de tekst "Buurschap 't Kruis gem. Dijk en Waard". Rick van Langen (v) van de wijkvereniging van 't Kruis steunt het initiatief: "Wij voelen ons een dorp en zijn niet opgeslokt door Heerhugowaard, en dat gaat ook niet gebeuren" (foto: NH Nieuws)


"En we regelen hier alles onderling met alle activiteiten en iedereen staat klaar om te helpen. Dat is ook typisch 't Kruis. Samen houden we het levend en levendig." Maar de Kruiser identiteit? "Dat is toch wel traditioneel West-Fries", vindt Gerrit. "Een hele relaxte gemeenschap."

"We willen niet opgaan in de menigte. We zijn een hartstikke leuk buurtschap met actieve vrijwilligers. Het bord geeft ons iets van eigenheid." En er volgt geheid een feestje wanneer ze geplaatst worden. "We maken in 't Kruis overal een feestje van", besluiten Gerrit, Niels en Rick.
Pin It
Bekeken: 361x
Reclame