"Wat-u-niet-wilt-dat-u-geschiedt, doe-dat-ook-een-ander-niet!", klinkt het luidkeels. In de ontvangsthal van het gemeentehuis in Castricum zitten donderdagmiddag tussen de tien en twintig mensen op de grond. Ze hebben borden bij zich met leuzen als 'Castricum gierige of gastvrije gemeente?' en 'Geen lek dak voor statushouders'.
De sit-in is georganiseerd door 'Castricum voor iedereen'. Onder die naam vraagt een groep Castricummers al vijf jaar aandacht vraagt voor de situatie van statushouders in hun gemeente. "We zijn hier niet om het vertrek van wethouder Slettenhaar te eisen, daar gaat het ons niet om", laat Lidwien Van der Hulst weten. Het gaat haar in de eerste plaats om de statushouders zélf.
Desondanks is de algehele mening van de groep over wethouder Paul Slettenhaar wel duidelijk. Er wordt dan ook verwezen naar de petitie die ruim 800 keer is ondertekend en waarin wél wordt gevraagd om zijn vertrek. (tekst gaat door onder de foto)
Dan verschijnt burgemeester Ben Tap ten tonele. "Wij-zijn-boos, wij-zijn-boos!", wordt er gescandeerd. "Ik ben er voor alle inwoners van Castricum", begint hij. "Dus ook voor jullie." Maar hij komt niet ver, de burgemeester wordt vrijwel direct geconfronteerd met sprekers die over schimmelwoningen en het optreden van Slettenhaar beginnen. "U bekent geen kleur", wordt hem aangewreven. "Ik zie dat maar als een compliment, want ik sta boven de partijen", pareert Tap.
Als man 'boven de partijen' probeert Tap uit te leggen dat er processen zijn, en procedures. Maar de emotie zit hoog bij de demonstranten. Zij willen een snelle toezegging. Als die er niet komt, verwijten ze de burgervader te 'duiken'.
"U weet ook dat ik hier nog maar zeven maanden ben en dan kan ik niet meteen zaken die al jaren lopen veranderen", probeert Tap nog. Maar dat gaat er bij de actievoerders niet in. (tekst gaat door onder de foto)
Die avond wordt de petitie - inmiddels ruim 900 keer ondertekend - aangeboden aan de raad. "Het is de hoogste tijd voor u als gemeenteraad om de regie te pakken. Volgens ons als inwoners betekent dit dat de heer Slettenhaar zijn positie als wethouder neerlegt en dat de VVD de kans krijgt een bekwame nieuwe wethouder aan te leveren", houdt inspreker Tanja Beentjes de gemeenteraad voor.
Diverse partijen halen voorbeelden aan waarbij wethouder Slettenhaar tekort zou zijn geschoten of fouten zou hebben gemaakt. Uiteindelijk dienen D66, PvdA en De Vrije Lijst een motie van wantrouwen in. Maar daar is te weinig steun voor, de motie wordt met 11 stemmen voor en 14 tegen weggestemd. De wethouder blijft.