Het beperkt zich bij ons vooral tot de grote ketens, ziet de gemeente Alkmaar. Maar het komt dus wel degelijk voor: kopen op afbetaling. Wat op het moment zelf een aantrekkelijk dealtje lijkt kan mensen alleen wél schulden opleveren en dat is niet gewenst. De gemeente wil daarom in gesprek met ondernemers en hun klanten.
Dat blijkt uit een beantwoording van raadsvragen die de ChristenUnie over het kopen op afbetaling had gesteld. Overal in Nederland neemt het gebruik van diensten als Klarna toe, bleek al eerder. Daarmee kunnen mensen een dure aankoop doen zónder die meteen te betalen, de betaling komt dan achteraf pas.
Maar: "Dan bestaat het risico dat inwoners daardoor schulden maken", schrijft het college, en dat is niet de bedoeling. "Bij schulden geldt, voorkomen is beter dan genezen." (tekst gaat door onder de afbeelding)
Er is al een campagne om Alkmaarders attent te maken op de risico's van 'buy now, pay later'. Onder meer Zaffier zet zich daarvoor in. Maar het college wil ook in gesprek met ondernemers: "Het college is zich bewust van de mogelijke gevolgen en zal winkeliers hierover informeren. Daarbij willen we benadrukken dat preventie het belangrijk uitgangspunt blijft", zegt het college daarover. "Uiteraard blijven winkeliers vrij om zelf te bepalen welke diensten zij aanbieden."
Volgens de gemeente Alkmaar is het kopen zonder betalen nog niet algemeen ingeburgerd in Alkmaar. Lokale ondernemers doen er niet zo heel veel mee, het zijn vooral de grote ketens waarbij dit speelt; de 'landelijk aanwezige grootwinkelbedrijven' in de woorden van het college.