Reclame

De eerste asielzoekers kunnen pas komend voorjaar terecht in het voormalige belastingkantoor in Alkmaar. Een aantal installaties in het pand aan de Robonsbosweg moet eerst worden vervangen. Het COA heeft al een vergunning voor de verbouwing, maar die wil daarmee pas beginnen nadat dat is gebeurd.

Eerder was de bedoeling dat de 150 asielzoekers deze zomer al naar Alkmaar zouden komen. Dat werd het najaar en nu blijkt hun komst dus opnieuw vertraagd. Naast de asielzoekers komt er aan de Robonsbosweg later ook plek voor 150 Alkmaarse statushouders en 150 spoedzoekers.

"Wij gaan er nu van uit dat in het voorjaar de eerste asielzoekers hun intrek nemen", licht Heleen Slob van het COA toe aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Ze vindt het vervelend dat het weer langer gaat duren. "Het is een beetje een dubbel gevoel. Het is natuurlijk heel jammer, maar aan de andere kant zijn we blij dat we er straks 150 mensen kwijt kunnen. De nood voor opvangplekken blijft enorm hoog."

De technische installaties van het oude Belastingkantoor aan de Robonsbosweg moeten vervangen worden voordat het COA kan beginnen aan een grote verbouwing tot asielopvang. (foto: Streekstad Centraal)


Het COA neemt straks haar intrek op de bovenste twee etages van het linker gebouw, dat tot 2031 tot hun beschikking staat. "We hebben inmiddels de vergunning binnen om daar te gaan verbouwen, maar dat heeft weinig nut als er nog aan de installaties gewerkt wordt", duidt Slob. "Het zou namelijk kunnen betekenen dat wat je nu opbouwt later weer gesloopt moet worden, als blijkt dat aan de achterkant nog dingen gefixt moeten worden."

Vorige maand onderstond er door lekkages waterschade aan plafonds, wanden, vloeren, de elektra en een lift. De reparatie van deze zaken vergt ook tijd, omdat gewacht moet worden op onderdelen.

De vertraging heeft geen directe gevolgen voor asielzoekers op dit moment. "Het is niet zo dat er elders mensen zitten te wachten die nu al weten dat ze naar Alkmaar gaan", aldus Slob van het COA. "Wie waar heen gaat, blijft een puzzel die we dagelijks moeten leggen. Het gebeurt vaker dat we door praktische zaken of bouwtechnische problemen later dan gewenst een locatie in kunnen. We kunnen daar weinig tegen doen."
Pin It
Bekeken: 132x
Reclame