Reclame

Een brief op de mat van de gemeente Alkmaar, met de vraag om je mening te geven over een nieuwbouwlocatie in de buurt. Meer dan 1000 inwoners van de Alkmaarse wijk De Hoef deden er niets mee. Slechts 115 mensen namen de moeite om de vragenlijst in te vullen en terug te sturen. De gemeenteraad krijgt nu de uitkomsten van de peiling voorgelegd, waarin het draait om de herontwikkeling van het voormalige asielzoekerscentrum aan de Picassolaan in Alkmaar.

De gemeente heeft dat eerder aangekocht om er een levendige, groene woonwijk te bouwen die goed aansluit bij de woningbehoefte in de stad. Maar het karakter van de nieuwbouwwijk moet ook aansluiten bij de aangrenzende wijken. Daarvoor legde de gemeente zijn oor te luisteren bij buurtbewoners en belanghebbenden. Een adviesgroep raadde de gemeente een buurtpeiling aan.

De buurtbewoners kregen in die peiling enkele stellingen voorgelegd, waarmee ze het mee eens konden zijn of niet. Een meerderheid van de mensen die wél reageerden, steunt het voorgestelde aantal van 350 woningen. Ook een aandeel van 20% voor woningen met een tuin, is voor de meeste buurtbewoners acceptabel. Het aandeel van 30% voor sociale woningbouw is voor de gemeente een gegeven. Maar als buurtbewoners wordt gevraagd of ze dan liever sociale huurwoningen willen of sociale koopwoningen, geeft 56% van de mensen aan dat ze liever sociale koopwoningen zien, tegenover 28% die de voorkeur geeft aan sociale huurwoningen. De rest heeft daarover geen mening.

Vluchtelingenwerk gaat statushouders in HAL en BUCH gemeenten begeleiden De locatie van het voormalige asielzoekerscentrum aan de Picassolaan wordt ontwikkeld tot een woonwijk met circa 350 woningen.


Twintig procent van het terrein is bestemd voor groen en water. Een ruime meerderheid van 61% vindt dat voldoende, voor 30% zou het nog wel wat groener en natter mogen. Bijna niemand heeft problemen met ideeën voor gemeenschappelijke stallingsruimte voor fietsen, bakfietsen en scootmobielen in het plan. Slechts 16% van de ondervraagden ziet dat niet zitten.

De volgende stap om de buurt bij de nieuwe plannen te betrekken, is een bijeenkomst op 14 november met buurtbewoners en andere belanghebbenden. De inbreng moet helpen bij het opstellen van een ruimtelijk ontwerp voor de nieuwe woonwijk. Dat wordt ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd.
Pin It
Bekeken: 416x
Reclame