Reclame

“Het is moeilijk, zo niet onmogelijk, om niet onder de indruk te zijn van de culturele impact van jouw inzet”, sprak locoburgemeester Ernest Briët van de gemeente Bergen zondagmiddag. Hij richtte zich tot de man die daar al jarenlang zorgt voor een constant cultureel aanbod van concertseries, lezingen en andere culturele manifestaties op sfeervolle locaties. Ed Bausch werd daarom verrast met de Muzepenning van de gemeente Bergen.

Een klassiek concert in de Ruïnekerk in Bergen was uitgekozen voor de sfeervolle entourage. De locoburgemeester wees erop dat de culturele activiteiten ook helpen om waardevolle erfgoedlocaties als deze kerk tot leven te brengen en in stand te houden. 

Ed Bausch richtte vijftien jaar geleden de Stichting Kunstgetij op, waarmee hij culturele manifestaties organiseert. Het gaat hierbij met name om concerten in bijzonder erfgoed, bijvoorbeeld in de Slotkapel in Egmond aan den Hoef, de Buurkerk in Egmond-Binnen of het Vredeskerkje in Bergen aan Zee.

Hij bouwde een groot cultureel netwerk op en haalde bekende musici, singer-songwriters en jazzmuzikanten naar de gemeente Bergen. Ook organiseert hij de jaarlijkse uitvoering van de Mauthausen-cyclus rond Dodenherdenking. In de Ruïnekerk organiseert hij de vrijwel altijd uitverkochte zondagmiddagconcerten. (tekst gaat door onder de foto)

Ook in de herfst is de Ruïnekerk vol leven, mede dankzij Kunstgetij. (foto: Streekstad Centraal)


Bausch ontwikkelde daarnaast een nieuwe activiteit rond de Kunst10Daagse, namelijk Fietsmuziek. Een fietstocht door de gemeente, met op verschillende plekken een stop voor een optreden van een aantal musici, zoals de beroemde violiste Maria Millstein.

De lezingenserie Gedachten aan Zee in het in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee is ook aan Bausch te danken. Die trekt schrijvers als Nelleke Noordervliet, Nhung Dam, Adriaan van Dis en Ramsey Nasr.

De gemeente stelde de Muzepenning in de jaren 50 in om personen te eren die een bijzondere inzet hebben getoond voor kunst en cultuur in de gemeente  Bergen. Het moet hier gaan om langdurige inzet en om iemand met een maatschappelijk herkenbare en stimulerende uitstraling.
Pin It
Bekeken: 86x
Reclame