Reclame

Het regende klachten over het Alkmaarse parkeerbeheer. De raad droeg het college van B&W via een motie op om te onderzoeken of het zaakje in eigen beheer genomen kon worden. Maar inmiddels is uitvoerder Parkeerservice ingeruild voor P1 en is de storm voorbij. De raad vindt het dan ook prima om de uitvoering niet over te nemen.

De motie uit 2021 lag donderdag op tafel in de commissievergadering, want de resultaten van het onderzoek zijn binnen. Al snel werd duidelijk dat de fracties eigenlijk al geen interesse meer hadden in een overname, en dat het onderzoek een bevestiging was van wat al werd gedacht. Kreeg Parkeerservice in 2020 van klanten een schamele 5,4, dit jaar verdiende P1 een nette 7,4.

"De tsunami van klachten is opgedroogd. Men is duidelijk tevreden over de service van P1, zo blijkt uit het klanttevredenheidsonderzoek. Lastig woord, goed voor een scrabblespelletje", trapte Maya Bolte af namens Leefbaar Alkmaar, mede-indiener van de motie. "Als klap op de vuurpijl rijdt er een scanauto rond en dat is echt ontzettend leuk. Wijkbewoners reageren enthousiast, ze hebben de indruk dat er vaker wordt gecontroleerd. Het zijn immers de bewoners die een ontheffing van 77 euro kopen, en ze verwachten dan ook dat er wordt gecontroleerd. Het is duidelijk. Leefbaar Alkmaar is tevreden. Sterker nog, we zijn blij." (tekst gaat verder onder de foto)

Witte parkeercontroleauto met rood-witte strepen en camera’s op het dak, geparkeerd op een klinkerweg. De scanauto die aan de hand van kentekens controleert of auto's wel betaald geparkeerd staan.


Na Bolte spraken ook commissieleden van andere fracties zich positief uit over P1. De BAS-fractie was toch nog wel nieuwsgierig naar het kostenplaatje van eigen beheer. Ook werd wethouder Christiaan Peetoom naar twee gerelateerde punten van belang voor BAS: behoud van de papieren bezoekerskaart en een parkeerloket in het Stadskantoor. Beiden aandachtspunten van meerdere fracties.

Marius Wiegman van VVD haalde aan dat het onderzoek vooral nadelen van eigen beheer blootlegde. "Het brengt investeringen met zich mee, zal minder efficiënt zal zijn en ook níet leiden tot meer sturingsmogelijkheden." Iets dat wethouder Peetoom latere beaamde, al kon hij er geen prijskaartje aan hangen. Wiegman wees ook op de conclusie dat verdere verbetering van parkeerservice vooral aan de gemeente is, en de afspraken die het heeft met P1.

Wethouder Peetoom was blij te horen dat de gemeenteraad in het algemeen tevreden is over P1 en benadrukte dat ook het college de papieren vergunningen en het parkeerloket belangrijke vinden. Ook kon hij vertellen dat er nieuwe afspraken gemaakt zijn over naheffingen. Met de intreding van de scanauto worden die niet eens in de vier weken worden verstuurd, maar eens per week.

Eén ding waar op gehoopt werd, was dat de scanauto op het totale aantal manuren zou besparen, maar dat is in ieder geval. Niet alleen moeten alle overtredingen handmatig worden nagetrokken - iemand kan bijvoorbeeld een papieren ontheffing hebben - maar de P1-boa's houden zich ook bezig met foutparkeerders en andere vormen van parkeeroverlast. "Die optelsom maakt het dat er op dit moment eigenlijk geen capaciteit vrijkomt", laat peetoom weten
Pin It
Bekeken: 412x
Reclame