Reclame

Al eeuwen wordt er getuinierd door Derpers: de lankies. Maar extreme regenval en water dat maar niet wegzakt, maakt dat de duinlandjes in Egmond aan Zee al het hele jaar blank staan. Donderdag startte PWN met het wegpompen van het water.

Er valt geen groenten of fruit meer te verbouwen op de ondergelopen lankies. De liters hemelwater tastten ook tuinhuisjes en andere spullen aan. Bij de 340 duinlandjes in het kustdorp zijn zo'n duizend mensen betrokken. Voor velen is dit dan ook een plek om elkaar te ontmoeten. "Het is cultureel erfgoed", vertelt Peter Stam van Duinlandjesvereniging De Noord. "We doen er alles aan om het te behouden." Deze zomer kwamen de Egmonders zelf al in actie, nu schiet duinbeheerder PWN te hulp.

Het pompen van de duinlandjes is dan toch echt begonnen door PWN en volgende week zijn de 120 recreatiewoningen in de Nollenvallei, Egmond aan den Hoef ook aan de beurt. Hier gaat het om vijftien huizen, waarbij het stijgende water voor overlast en schade zorgde. "Bij veel huisjes liep het nét goed af", vertelt Harry Schrijer van Vereniging Recreatiebelangen Wimmenum. (tekst gaat verder onder foto)

Vier mannen staan bij een bouwplaats naast een zandduin, met een gele machine links en een kleine waterplas rechts. Eén man draagt een fel oranje veiligheidsjas. Met de mogelijk natte herfst voor de deur is het maar de vraag hoe lang het pompen voor droge voeten blijft zorgen. (foto: NH Nieuws)


Maar misschien is het dweilen met de kraan open. Of, zoals Koen Mathot van PWN het beschrijft: "Bij extreme regen is het vergelijkbaar met het zuigen aan een rietje uit een zwembad." Schrijer is in ieder geval wel opgelucht dat er voor de herfst actie wordt ondernomen, vertelt hij aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. "Beter laat dan nooit", zegt hij. "Maar wat voor effect het gaat hebben moet nog blijken."

Maar ja, pompen gaat er niet voor zorgen dat de landjes eeuwig droog blijven. "We hebben de wens dat hier nog door een volgende generatie getuinierd kan worden", zegt Stam van de lankies. "Dus er moet een structurele oplossing komen." Daarover sprak Stam al met PWN, de gemeente, het waterschap en bij een vergadering van de provincie. "En we hebben nog altijd contact met de Wageningen Universiteit." Studenten werken aan een plan. Er wordt dus niet stilgezeten. "We blijven met al deze partijen zoeken naar een langetermijnoplossing."
Pin It
Bekeken: 334x
Reclame