Afgelopen weekend werd de vijfde editie van de Fuikdag op het Alkmaardermeer gehouden. Het botenfeestje was altijd gezellig, maar deze keer eindigde het vroegtijdig in een fikse knokpartij. Daardoor kwam Fuikdag op de radar bij de media, en ook gemeente Castricum en het recreatieschap dat waakt over het gebied. Gevolg: het Fuikfeest mag voortaan niet meer zonder vergunning worden gehouden.
Fuikdag 2024 was zoals voorheen een gezellig botenfeestje... tot de sfeer omsloeg. Volgens een bezoeker weigerde iemand de boot van de organisatie af te gaan, ondanks meerdere verzoeken. Aan boord stonden speakers die door het geschommel overboord konden vallen. De dwarsligger kreeg uiteindelijk een douw, waardoor hij in het water viel. Op Dumpert is te zien dat hij verhaal gaat halen en al snel de vlam in de pan slaat.
Met die knokpartij was het nog niet klaar. Op weg naar huis zijn een aantal bezoekers en organisatieleden net voorbij de Leeghwaterbrug bekogeld met stenen. Eén van hen filmde hoe twee mannen - waaronder de eerdere dwarsligger - vanaf de kant stenen gooien. Eén steen belandt op een boot. Er zou toen opnieuw zijn gevochten en daarna zijn mensen nog bedreigd. (tekst gaat verder onder de foto)
Gemeente Castricum weet nog even niet wat het met Fuikdag aan moet. "Wij doen nu nog onderzoek naar de organisatie en dergelijke. Wij vinden het vooral belangrijk bij dergelijke evenementen dat er goed samengewerkt wordt met alle partijen én duidelijk is wie waarvoor verantwoordelijk is. Dat nemen we mee in de evaluatie. Verdere stappen hangen af van de uitkomsten."
Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer (RAUM) heeft al wel besloten, laat een woordvoerster weten. Er was nooit vergunning, maar RAUM kneep telkens een oogje toe want Fuikdag was altijd leuk en de regelgeving kent een grijs gebied. Een vergunning is nodig voor een evenement met 50 mensen of meer, versterkte muziek en exclusief gebruik van een locatie. Iedereen kan met Fuikdag vrijuit komen en gaan, dus zou men van niet-exclusief gebruik kunnen spreken.
"We laten het wat betreft deze keer voor wat het is", zegt RAUM. Dat is het goede nieuws. "Maar voor volgend jaar zal de organisatie een vergunning moeten hebben. De politie zal controle uitvoeren en als er geen vergunning is, moet het feest worden stopgezet." En de aanvraag daarvan is best een gedoe, want dan moet je met een draaiboek komen dat aan alle regeltjes voldoet, onder andere wat betreft veiligheid en natuurbescherming.
De twee bezoekers die Streekstad Centraal sprak, balen in ieder geval enorm van het fiasco. "Een jaar of vijf geleden begon het als een feestje van 'ons kent ons'. Gewoon gezellig, met een bootje en muziek erbij", zegt een van hen. "Het was altijd hartstikke leuk. Toen werd het steeds groter en kwamen er ook mensen bij die je er niet bij wilt hebben. Dat een paar mensen het moeten verpesten is echt jammer." (foto: RAUM)