Reclame

Hij heeft het er maar druk mee: Ron Karels is directeur van Museum BroekerVeiling en fractievoorzitter van KIES Lokaal in Bergen. Té druk, begon hij zich te realiseren. Daarom heeft Karels besloten om op 27 september, tijdens de eerste raadsvergadering na het zomerreces, uit de gemeenteraad te stappen. "Het schuurt de laatste tijd te veel."

Karels (foto hierboven in het midden) zit al meer dan tien jaar bij het Bergense  KIES Lokaal. "We zijn in 2013 begonnen omdat wij vonden dat de stem van de Egmonden in de raad van Bergen onvoldoende gehoord werd. Janina Luttik heeft het initiatief opgestart en we hadden een vliegende start met zes raadszetels." En zo werd Karels, twee maanden nadat hij de leiding overnam bij de BroekerVeiling, ook raadslid. "Ja, soms vallen dingen nou eenmaal samen", lacht hij.

Sinds 2022 is Karels fractievoorzitter. De twee functies kosten hem bij elkaar veel tijd. "Als directeur heb ik naast de normale werktijden ook veel zaken die 's avonds plaatsvinden, zoals afspraken met de gemeente Dijk en Waard en bedrijfsbijeenkomsten. En dan heb ik vaak ook voorbereidingstijd nodig, bijvoorbeeld voor een presentatie. Daarnaast ben ik als fractievoorzitter minimaal tien uur bezig met de raad. Het schuurt de laatste tijd te veel."

Mensen staan in een rij buiten voor een historisch gebouw, met kazen op de voorgrond. Ron Karels was onlangs nog als museumdirecteur met zijn gezin en collega's te gast op de Alkmaarse kaasmarkt, waar hij de kaasmarktbel luidde. (foto: Streekstad Centraal)


"Ik ben het niet moe geworden of zo. Ik heb het werk voor de raad altijd heel leuk gevonden, met prettige collega's, een goede ambtelijke organisatie", benadrukt de KIES Lokaal-fractievoorzitter. Het zomerreces leek hem een goed moment om er een einde aan te breien. "Het is beter om nu ruim voor de nieuwe verkiezingen eruit te stappen. Ik heb veel vertrouwen in de mensen die er nu zitten."

"We hebben gezamenlijk heel veel voor elkaar gekregen. Met de hele raad", blikt Karels terug. "De fusie van VV Egmond, de visie voor woningbouw in Egmond aan den Hoef. We hebben sowieso wonen beter op de kaart gekregen." Hij noemt nog een aantal voorbeelden vanuit heel de gemeente. Hij had het mooi gevonden om nog meer te bereiken, maar het is tijd om te gaan.

Wat Karels zeker niet zal missen is de stroperigheid van de politiek. "Dat is me wel tegengevallen. Het duurt ongelofelijk lang voor je wat voor elkaar krijgt. Als ik zo terugkijk... het duurt echt jaren... Fietspaden, de voetbalfusie, de Eeuwigelaan... De procedures duren gewoon lang. Maar terecht hoor, mensen hebben het recht om er wat van te vinden."

Een groep mannen poseert lachend voor de camera, waarbij één man een kaaswiel vasthoudt. Ze hebben traditionele witte kleding en gekleurde hoeden aan. Er is een warme band tussen museum Broekerveiling en de Alkmaarse Kaasmarkt. Mde Bergense politiek heeft het kaasdragersgilde dan weer bijzonder weinig. (foto: Streekstad Centraal)


"Dat gaat héél anders in het bedrijfsleven.", gaat de directeur verder. "Bij de BroekerVeiling kan je wél veel snel voor elkaar krijgen. Dat vind ik leuk: de schouders eronder. Binnenkort openen we weer een nieuwe expositie, er komt een nieuw restaurant in de lighallen. De veiling doet het heel goed. Dit jaar hebben we al 70.000 bezoekers. We hebben er nog nooit zoveel gehad. Daar krijg ik energie van."

Sjaak Swart volgt Karels op als fractievoorzitter en Tanny Glas komt weer terug in de raad om de vrijkomende zetel in te nemen. Het bestuur van KIES Lokaal heeft al laten weten dat het begrip heeft voor Karels' beslissing en dat het enorme waardering voor de jarenlange inzet die hij op eigen wijze vorm gaf. "De gemeente Bergen gaat zijn inbreng missen."
Pin It
Bekeken: 289x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/