Reclame

'Eventjes' naar winkelcentrum De Mare. Voor een deel van de oudere bewoners rondom De Mare is het een behoorlijke opgave. Want sinds januari is de noordingang van het winkelcentrum -  die door schoenwinkel Van Haren gaat - wéér en zonder aankondiging permanent gesloten. Omlopen dus, wat voor slecht lopende bewoners niet te doen is. "Wij ouderen, wij doen niet meer mee."

'Deze doorgang is permanent gesloten. Excuses voor het ongemak.' Het staat met zwarte letters op de twee A4'tjes, geplakt op de deur van de noordingang. "Ik zei: Hè?! Wij zijn als gemeente jarenlang bezig geweest om daar een fatsoenlijke doorgang te krijgen. Ik was boos, joh." BAS-raadslid Dominique Dubois stond met haar mond vol tanden toen ze het nieuws hoorde. "Dit was niet de afspraak." (tekst loopt verder onder foto)

Ingang van een gebouw met de naam "de Mare" aan de linkerkant, portret van een oudere vrouw met grijs haar aan de rechterkant. "De gemeente begaat nu weer dezelfde fout door deze noordingang te sluiten", vertelt BAS-raadslid Dominique Dubois. (foto: Streekstad Centraal / aangeleverd)


De ingang is gesloten omdat schoenwinkel Van Haren stopt en supermarkt Lidl de ruimte wil gebruiken om uit te breiden. "Prima, natuurlijk, maar dat de mensen van 't Rekerheem en de Marepoort die slecht ter been zijn moeten omlopen, is wel een zure appel", zeker omdat de andere ingang die tussen Deen en Blokker zat, ook al jarenlang dicht is. "Gaat het economisch belang nu boven het menselijk belang?"

Dus dook Dubois - zelf ook slecht ter been  - in de archieven en toverde wat oudere documenten tevoorschijn, over eerdere problemen bij de ingang. "Hij is al eerder dicht geweest én weer geopend. En er was al doffe ellende met de lift die vaker kapot was dan werkte." Er kwamen moties, raadsvragen en in 2014 legde het college 130.000 euro neer om een hellingbaan te maken, want het winkelcentrum moest toegankelijk blijven voor mensen die slecht ter been zijn. "Vooral voor de mensen in aanleunwoningen. Afspraak is afspraak. Is de gemeente dat vergeten?" (tekst loopt verder onder foto)

Straatbeeld met winkels van vanHaren en Hans Voorde Slaatsmert bij winkelcentrum de Mare in Alkmaar, Nederland. Aan de buitenkant is niks te zien, maar eenmaal bovenaan de hellingbaan zien bezoekers de mededeling dat de ingang permanent dicht is. (foto: Streekstad Centraal)


Een oudere dame wandelt met haar rollator gestaag richting de noordingang. Stom, vindt ze het dat-ie nu gesloten is. "Voor mezelf gaat het wel, hoor, ik loop gewoon m'n rondje. De mensen die het meeste ellende hier van hebben zijn de bewoners van 't Rekerheem. Wij ouderen, we doen niet meer mee. En dat doet best zeer."

"Als je nog slechter loopt dan ik, dan moet je wel erg om", gaat de dame verder. "Mijn moeder zei vroeger altijd: Je kan niet allemaal midden op je mond gezoend worden. En dat is ook zo; we kunnen iet allemaal een bushalte voor de deur hebben. Maar ja, dit is al de tweede keer dat de ingang wordt gesloten, hè." (tekst loopt verder onder foto)

Fietspad teken bij blauw-grijs gebouw, met parkeerplaats en Lidl supermarkt op de achtergrond. Rechts bij het vlakje rood zit de gesloten noordingang van de Mare. Helemaal links, tussen de boom en de lantaarnpaal, de eerstvolgende ingang. Dat lijkt dichtbij, "maar als je slecht ter been bent is het een grote lus." (foto: Streekstad Centraal)


En dat kan écht niet, vindt Dominique Dubois. Daarom stelt ze nu raadsvragen aan het college. "Toentertijd wist de gemeente prima van de afspraken af, ik heb geen idee waarom dat nu niet zo is." Ze hoopt dat het college de eigenaar van De Mare erop wijst dat de bouwplannen van Lidl zo niet kunnen. "En dat de doorgang gewoon blijft. Puur in het belang van de mensen."

In 2011 was er ook al één en ander te doen om de lift en de hellingbaan. Alkmaar Centraal maakte daar destijds een video van:

00:00
55
00:00

Pin It
Bekeken: 1467x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/