Reclame

Op zeven plekken in Alkmaar hebben ze brand gesticht. Toch hadden ze niet verwacht dat het zo uit de hand zou lopen. Of de reeks brandstichtingen voortkomt uit een TikTok challenge - zoals online wordt gesuggereerd - is nog niet duidelijk, maar volgens hun advocaat is daar geen enkele aanwijzing of signaal voor.

"Het was niet hun bedoeling om hele winkels of gebouwen in brand te steken. Ze hebben zich niet gerealiseerd dat dit wel kon gebeuren. Ze zijn heel erg geschrokken." Advocaat Elwin Boskma laat dat weten aan NH, mediapartner van Streekstad Centraal. Volgens hem hebben de de 'kwetsbare meisjes' uit verveling gehandeld, zonder dat er sprake was van een gerichte actie. Beiden hebben bekend de branden te hebben gesticht.

De jongste, 12-jarige verdachte uit Heerhugowaard, heeft te horen gekregen dat ze het onderzoek in vrijheid mag afwachten. Haar oudere, 14-jarige vriendin uit Den Helder moet nog zeker twee weken in de cel blijven zitten. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt ze verantwoordelijk voor de zeven branden in Alkmaar. (tekst loopt door onder de foto)

Brandweerlieden bestrijden een grote brand in een gebouw met brandslangen en waterstralen. De advocaat van de beide meisjes was zelf als brandweervrijwilliger betrokken bij het blussen van de uitslaande winkelbrand van vrijdag. (foto: Intervisual Studio)


Bijzonder detail: advocaat Elwin Boskma werkt ook als vrijwillige brandweerman en was opgeroepen voor de verwoestende brand van vrijdagavond. "Ik heb daar tot diep in de nacht gestaan en moest om zeven uur alweer naar het politiebureau. En dat heb ik mijn cliënten ook duidelijk gemaakt."

Het gaat volgens Boksma om vriendinnen die elkaar kennen van school en geworteld zijn in Alkmaar. "Ze hadden afgesproken in het park in de Mare in Alkmaar om te chillen. Niet om doelbewust branden te stichten en zeker niet met deze gevolgen." Daarna gingen ze naar de Alkmaarse binnenstad om 'winkels te bezoeken.' Hun eerste brandstichting - in de bibliotheek - werd volgens beiden vrijdagmiddag uit verveling gepleegd. Omdat ze roken zouden ze wel altijd een aansteker bij zich hebben.

Verbrande plek op een houten vloer naast een keukenplint. Hier begon de reeks brandstichtingen mee: een poging bij de bibliotheek in de binnenstad van Alkmaar. (foto: NH / Frank Veenhof)


Over waarom ze vervolgens zijn doorgegaan naar zes andere locaties verklaarden zij niets. "Ze konden daar geen antwoord op geven. Ik denk dat ze daar zelf ook mee zitten." Daarna volgden de toiletten van de McDonalds, Hema, de Grote Kerk en bioscoop Vue. En een tentje in sportwinkel Decathlon. Overal liep het met een sisser af omdat alert personeel ingreep. In de Kik in winkelcentrum de Mare greep het vuur te snel om zich heen om er nog iets aan te kunnen doen.

"En ik snap dat mensen vanuit hun eigen perceptie denken: hoe gek kun je zijn. Maar wij kunnen niet in het brein kijken van minderjarigen. En we kunnen er als volwassenen ook niet vanuit gaan dat deze kwetsbaren de gevolgen van hun daden op dezelfde manier zien." Door de pikzwarte rook die ze van de brand zagen, dachten ze dat er al mensen waren omgekomen. "Dat hebben ze ook gevraagd: zijn er doden gevallen?  Toen ik zei dat er niemand was overleden zag ik opluchting."

Over twee weken beslist de raadkamer van de rechtbank over het voorarrest van de verdachte van 14. Het 12-jarige meisje is dus thuis, maar onder strenge voorwaarden waaronder huisarrest.
Pin It
Bekeken: 5022x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/