Reclame

De duinen worden al bijna twee weken lang uitgekamd. De politie zet veel middelen in om de man die sinds 31 juli vermist wordt terug te vinden. Het Nationaal Drone Team sprong zaterdag bij en werkt nauw samen met de Internationale Reddingshondenbrigade. Maar hoe graag ze ook helpen, maandag was dat toch echt niet te doen. "Het is net alsof je de tropen in gaat."

Op 1 augustus raakte een 58-jarige blanke man vermist in de omgeving van de Woudweg in Bergen. De politie, het Veteranen Search Team en zelfs sonar zijn inmiddels ingezet in een steeds groter zoekgebied, maar de man is nog steeds spoorloos. Nu hebben de speurders hulp gekregen van het Nationaal Drone Team.

Zowel het droneteam als de hondenbrigade ervaren zo hun uitdagingen. "Het is zó'n immens groot gebied, het is zó heuvelachtig, de temperatuur speelt op en het is gelijk veel warmer. Je zit met zand, de zon erop, het is net of dat je de tropen in gaat als je over de rand van de berg heen gaat hier", vertelt Pave Verbeek van het Nationale Drone Team (NDT) tegen NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. Maandag was het zelfs zo warm dat er niet gezocht werd. "Zowel voor apparatuur als voor de honden was het niet te doen." (tekst gaat verder onder de foto)

Scherm met dronebeelden en kaartweergave van een kustgebied met verschillende genummerde secties. In het busje van het Nationale Drone Team worden de bewegingen van de drone nauwkeurig gevolgd en vastgelegd. (foto: NH Nieuws)


Dinsdag was het ook warm, maar te doen. Pave en zijn mede-vrijwilligers hebben inmiddels een groot stuk van het duingebied van boven bekeken. Slimme computersoftware helpt een handje en op plekken waar van boven weinig te zien is springen reddingshonden bij.

"We krijgen dan de coördinaten door van het NDT en gaan er naar toe", vertelt Fleur Willems van de hondenbrigade. Maar voor de zoekhonden is de klus ook niet eenvoudig in zo'n groot en oneffen gebied, zeker als het warm is. En het team begon pas een week na de vermissing. "Normaal gesproken werken we op een specifiek geurspoor en dat is voor ons heel lastig om nog op te pakken."

Evengoed wordt er nog ijverig gezocht met zowel de speurdrone als de speurhond. "We streven allemaal naar hetzelfde doel en ik zeg maar zo 'wie hem vindt maakt niet uit, als meneer maar gevonden wordt, als meneer maar thuis komt'." (tekst loopt verder onder de foto)

Vrouw in zwarte en gele sportkleding met een pet, die een bruine reddingshond met hesje in het bos traint. De Internationale Reddingshondenbrigade, ook wel bekend als de Stichting Mantrailing - Limburg, zet honden in die speciaal getraind zijn voor speurtochten. (foto: NH Nieuws)


Zowel het Nationaal Drone Team als de Internationale Reddingshondenbrigade bestaan uit vrijwilligers. Zij werken mee aan zoektochten als deze. Beide organisaties draaien vooral op geld van sponsoren en donaties van bekenden van vermiste personen.

De naam van de vermiste man is niet openbaar gemaakt en er zijn ook geen foto's beschikbaar. De familie en het Openbaar Ministerie vinden het verspreiden van een signalement voorlopig voldoende. De 58-jarige man is blank, heeft donker krullend haar, is slank en 1,87 meter lang. Hij droeg een blauw shirt, lichte korte broek en sandalen.
Pin It
Bekeken: 366x
Reclame