Reclame

Een tijdperk eindigt. Kringloop Langedijk verzorgt al veertig jaar lang de inzameling van oud papier en karton in een groot deel van Langedijk. Maar daar komt een einde aan. Te weinig vrijwilligers. Wanneer de inzameling stopt wordt nog bepaald en zal daarna worden gecommuniceerd. Gemeente Dijk en Waard zet ondertussen papiercontainers neer en zoekt partijen die de inzameling over willen nemen.

Stichting Kringloop Langedijk verzamelt oud papier en karton in Oudkarspel, Noord-Scharwoude en in delen van Zuid-Scharwoude, Broek op Langedijk en Sint Pancras. Maar het is niet meer te doen. Oprichter Ronald van Twuijver: "Het grootste probleem is een tekort aan vrijwilligers. We moeten nu dure, externe krachten inhuren voor het ophalen van oud papier, omdat er helaas geen geschikte vrijwilligers meer zijn voor het zware ophaalwerk. Een ander probleem is dat er steeds meer karton bij komt. Het heeft veel volume in de ophaalwagen, maar levert weinig op."

Ingang van Kringloop Langedijk met fietsen en andere items buiten. Te weinig vrijwilligers en te weinig opbrengst: Stichting Kringloop Langedijk stopt met inzameling oud papier. (foto: Facebook)


Daarnaast maken bewoners de inzameling onnodig lastig met hun gemakzucht. Dikwijls laten ze verpakkingsmaterialen in dozen zitten, of zetten ze hun papier en karton bij slecht weer gewoon aan de weg. Dan is er geen inzameling en blijft alles dus staan. "Het wordt nat en onbruikbaar, of het wordt zwerfafval omdat het wegwaait. Denk eens mee met de mensen die het afval komen ophalen en dagelijks hun best doen! Vroeger sprak ik de bewoners erop aan, maar dat is niet meer van deze tijd."

Medevoorzitter Joris Rohne springt in. "We zijn al enige tijd met de gemeente in gesprek om tot een oplossing te komen. Die is er nu gekomen door het plaatsen van bovengrondse containers." Ronald: "We hebben altijd een goede relatie gehad met de gemeente en we hebben deze beslissing ook in goed overleg gedaan. Dit neemt niet weg dat dat zeer doet."

Grote stapel gebruikte kartonnen dozen. In plaats van oud papier wordt er steeds meer karton bij de straat gezet, en dat levert volgens Stichting Kringloop Langedijk veel minder op. (foto: aangeleverd)


Gemeente Dijk en Waard betreurt het stoppen van Kringloop Langedijk en probeert nu andere inzamelaars te vinden. Als dienst voor de inwoners, voor de afvalscheiding en ook om kosten te besparen. De lokale clubs die al aan inzameling doen toonden geen interesse, dus is nieuwe aanwas nodig.

De gemeente biedt minimaal 3 cent per kilo. Dat lijkt weinig, maar het kan lekker aantikken. Zo zamelt SVW'27 dankzij de supportersvereniging Groen-Zwarte Maten jaarlijks rond 400.000 kilo in, al gauw goed voor 12.000 euro dus. En ze gaan uitbreiden naar De Draai. "Met de opbrengst kunnen we activiteiten ondersteunen voor onze club. Bijvoorbeeld diverse toernooien en een bijdrage aan de aanschaf van nieuwe materialen zoals ballen, netten en doelen", vertelt 'maat' Frank van Vliet. "Voor de vrijwilligers organiseren we in ieder geval een gezellige feestavond."

Mensen die interesse hebben in gestructureerde inzameling van oud papier en karton kunnen contact opnemen met gemeente Dijk en Waard via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (hoofdfoto: AG Heeremans Photography)
Pin It
Bekeken: 475x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/