Reclame

De Alkmaarse binnenstad. Veel besproken en matig gewaardeerd. De vernieuwde Laat probeert het nu nog in zijn eentje op te nemen tegen de grootste zorg: leegstand. Een gezellige binnenstad met veel verschillende winkels, restaurantjes en stukken groen. Dat is hoe Alkmaar er in de toekomst uit moet gaan zien. In het Convenant Binnenstad Alkmaar, een nieuw samenwerkingsverband, zijn afspraken gemaakt over hoe de binnenstad aantrekkelijker gemaakt moet worden. Maar wat gaan Alkmaarders hiervan merken?

Wouter van der Leij, centrummanager van Alkmaars Bolwerk, geeft aan dat het van belang is dat Alkmaarders het gevoel hebben dat er extra aandacht besteed wordt aan de aankleding van de stad. "Straatmeubilair, prullenbakken, mooie winkels en meer cultuur dragen bij aan de gezelligheid van de binnenstad van Alkmaar. De afgelopen jaren zijn de behoeftes van bezoekers en consumenten veranderd. En tot nu toe is daar niet goed genoeg op geanticipeerd."

Alkmaars Bolwerk, Gemeente Alkmaar, Hart van Noord-Holland en de Koninklijke Horeca Nederland slaan ze de handen ineen om de Alkmaarse binnenstad te verbeteren. "Ik ben erg blij met de afspraken die gemaakt zijn en aan de ene kant hoop ik dat de inwoners er niks van merken, maar dat het als iets logisch zien wordt dat de stad mooier wordt", vertelt Wouter van der Leij, centrummanager van Alkmaars Bolwerk. "Aan de andere kant hoop ik juist dat ze er veel van merken. Maar dan op zo'n manier dat ze weer trots worden op hun stad."

Ook het tegengaan van leegstand speelt een belangrijke rol in het voldoen van de vraag. "Leegstand is echt de roze olifant op de weg", vertelt Van der Leij. "Daar gaan we met alle partijen concreet mee aan de slag, en dat is ook echt nodig. We moeten goed gaan bedenken wie we in de leegstaande panden willen en die partijen of bedrijven ook actief gaan benaderen." (tekst loopt door onder de foto)

Straat met oude gebouwen en groenvoorzieningen zoals bomen en bloemen. Achter het groen staan veel panden leeg (foto: Streekstad Centraal)


Ger Welbers, directeur Hart van Noord-Holland, ziet dat binnensteden in heel Nederland het moeilijk hebben. "Door faillissementen ontstaat er veel leegstand, en dat zorgt voor een minder gevarieerd winkelaanbod. Ook in Alkmaar zie je dat terug." Volgens Welbers heeft de binnenstad van Alkmaar een geweldig decor door de mooie grachten en panden die de stad rijk is. "Ondanks dat de omgeving goed meewerkt blijven winkels en horecagelegenheden het belangrijkst als je kijkt naar hoe je mensen naar je stad krijgt en in de stad houdt. Als je nu over de Laat loopt en je ziet al die lege panden, dan ziet het er niet uit."

Naast het tegengaan van leegstand wordt er ook ingezet op meer groen in de binnenstad. "Veel groen zorgt voor een prettig aanzicht voor bezoekers", legt Webers uit. "Een straat moet wel aantrekkelijk zijn om ervoor te zorgen dat bezoekers langer te verblijven. Dat moeten we structureel aanpakken, want alleen dan heeft het zin."

Ook Van der Leij geeft aan dat het belangrijk is dat bezoekers langer in de stad blijven. "Als er meer te doen en te beleven is, blijf je nou eenmaal langer hangen", vertelt Van der Leij. "Dat proberen we onder andere ook door de zaterdagmarkt door te trekken door De Laat en de komst van een nieuwe Jumbo supermarkt in het oude V&D-kantoor." (tekst loopt door onder de foto)

Winkelstraat met mensen, winkelgevels, en plantengroei op de voorgrond. Meer groen zorgt voor een aantrekkelijker straatbeeld (foto: Streekstad Centraal)


Karin Hiemstra van de Koninklijke Horeca Nederland is ook positief over het plan. "De plannen zorgen voor een prettigere binnenstad en daarnaast genereert het ook omzet." Hiemstra is er van overtuigd dat iedereen die weleens in Alkmaar komt iets merkt van het nieuwe plan. "De kwaliteit van de winkels, de horecagelegenheden en de groenvoorziening gaat er erg op vooruit dus dat valt zeker op", stelt ze. Hiemstra hoopt dat er snel een begin gemaakt gaat worden aan de verbeteringen. "Hoe sneller er iets gedaan wordt, hoe beter."

Om al deze plannen ook werkelijkheid te kunnen laten worden is geld nodig. De gemeente Alkmaar gaat vier jaar lang jaarlijks 75.000 euro investeren. "Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat Alkmaar weer bij de tien aantrekkelijkste steden van Nederland gaat horen", stelt Van der Leij. "Jaren geleden was dat ook zo, maar toen is Alkmaar wat weggezakt. Met deze plannen hoop ik dat Alkmaar snel weer naar boven klimt in de ranglijst."

Tot nu toe zijn de plannen nog niet concreet, waardoor nog niet precies duidelijk is waar en wat er gaat veranderen in de binnenstad van Alkmaar. Na de zomer gaan de verschillende partijen weer met elkaar om tafel om concrete plannen vast te stellen voor een aantrekkelijkere binnenstad.
Pin It
Bekeken: 2081x
Reclame
https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/mahjong-ways-pola-martingale.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_eb89043f22df40b9888cf09fba451092/newsdaily/metode-menang-mahjong-wins.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/perspektif-penting-rtp-live.html https://storage.sbg.cloud.ovh.net/v1/AUTH_c637c8697aab43b3afc17a7d68b331e6/uptodate/rahasia-mahjong-ways2.html https://pakbs.org/rainbow-scatter-sweet-bonanza/ https://irispublishers.com/rtp-anjuran-pakar/ https://www.dermaster-indonesia.com/upload/scatter-spesial-starlight-princess.html https://lippokarawaci.co.id/slot-mahjong-anti-tumpur.html https://www.lippohomes.com/sweet-bonanza-solusi-cuan.html https://lippovillage.com/wild-bandito-profit-instan.html https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/