Reclame

Dat je niet uitgebreid moet gaan zonnebaden in zeeschuim was al langer bekend. Zeeschuim bevat hoge concentraties PFAS: kleine deeltjes chemisch afval. Tot juni adviseerde de overheid om jezelf goed af te spoelen na een stranddag en erop te letten dat honden of kinderen geen schuim inslikken. Dat beleid is nu aangepast.

Vorig jaar werd PFAS al gevonden in het schuim van het strand in Egmond aan Zee en eerder ook in de Egmondse moestuintjes en de duinen van Schoorl. Het goedje kan, afhankelijk van hoeveel iemand het inademt of -slikt, schadelijke gezondheidseffecten hebben; het kan invloed hebben op het immuunsysteem, het cholesterol in het bloed, heeft effect op de lever en kan nier- en testiskanker veroorzaken, zo schrijft het RIVM.

Waar eerder schuim afspoelen voldoende was, heeft overheidswebsite zwemwater.nl  vanaf juli het het advies aangepast naar: laat kinderen en huisdieren niet in zeeschuim spelen. Wetenschappelijke studies tonen aan de PFAS zich concentreert in zeeschuim, waardoor het schuim veel meer van het stofje bevat dan zeewater, meldt Zwemwater. Ook andere chemische stoffen, virussen en bacteriën hechten zich aan zeeschuim; beter van wegblijven dus.
Pin It
Bekeken: 470x
Reclame