Reclame

Er komt een nieuw fietspad langs de Eeuwigelaan in Bergen. Dat is de conclusie na een uitspraak van de Raad van State. Omwonenden die bezwaar maakten tegen de plannen van de gemeente Bergen kregen weliswaar hun gelijk, maar de Raad vond de argumenten vóór het fietspad sterk genoeg. "Het verkeersbesluit dient het belang van de fietsers."

Wie deze zomer naar het strand fietst, moet langs de Eeuwigelaan nog gebruik maken van het smalle tweerichtingsfietspad dat aan één kant van de weg loopt. De gemeente Bergen wil de bekende laan anders gaan inrichten, met brede fietspaden aan beide kanten. Dat zou de situatie overzichtelijker een veiliger moeten maken.

Maar omwonenden keerden zich tegen deze plannen. Het nieuwe fietspad gaat ten kosten van voetpaden. Bovendien zijn er prima alternatieven, vinden de bewoners. Aanvankelijk kregen zij gelijk van de Raad van State. Vorig jaar leek het fietspad dan ook definitief van tafel.

Maar nu oordeelt de Raad dat de gemeente Bergen overtuigend heeft duidelijk gemaakt dat er voor dit fietspad goede argumenten zijn. De alternatieven zijn niet goed genoeg, oordeelt de Raad. Het college van Bergen ziet de Eeuwigelaan als onderdeel van 'de enige doorgaande route naar de kust'.

Fietsen aan twee kanten van de weg: dat is het plan.


Het nieuwe fietspad kan er dus komen. De Raad van State stelt zich in de uitspraak tegelijk wél kritisch op tegenover de gemeente Bergen. Die zou in de loop van de procedure onvoldoende oog hebben gehad voor de bezwaren van de omwonenden. Het college heeft de hoorplicht geschonden, schrijft de Raad. De gemeente moet de gemaakte proceskosten dan ook vergoeden. "Het beroep is gegrond", stelt de Raad, en: de Raad "vernietigt het besluit", maar "bepaalt dat de rechtsgevolgen van dat besluit in stand blijven". Dus: wél gelijk, tóch een pad.

De Eeuwigelaan is zeker in de zomer een drukke route voor fietsers naar de duinen en het strand. "Het is nu gevaarlijk, en erg druk", legt Ron Janssen van de Fietsersbond uit. De Fietsersbond is een landelijke organisatie die de belangen van fietsers behartigt, met ook een afdeling in Bergen.

De Fietsersbond is al langer een pleitbezorger van de plannen. Dat die nu doorgang kunnen vinden, is dan ook goed nieuws voor de bond. "Ja, wij zijn heel erg blij, dat staat buiten kijf", reageert Janssen in gesprek met Streekstad Centraal. "Mooi dat het doorgaat. Dit is een heel goed idee."
Pin It
Bekeken: 344x
Reclame