Reclame

Bewoners van de wijk De Horn in Alkmaar zaten te springen om een geluidsscherm langs de N245. Maar nu het ding er min of meer staat, is niet zozeer het geluid maar het enthousiasme flink gedempt. Vooral in de omgeving van de Treilerstraat. Daar staat namelijk een omvormer bij de geluidswal en die maakt - vooral als het zonnig is - een hoop herrie. De gemeente heeft inmiddels beterschap beloofd.

Bij zonnepanelen horen omvormers, bij honderden zonnepanelen horen gróte omvormers. De omvormers of transformatoren van het geluidsscherm langs de N245 zijn luchtgekoeld. Als de zon volop schijnt, schakelen de ventilatoren in en dat maakt een hoop herrie.

Telecommunicatie-uitrusting achter een hekwerk, omgeven door groen. De transformatoren van het energieleverende geluidsscherm aan de N245 zijn luchtgekoeld en dat zorgt voor veel herrie als de panelen veel zon vangen. (foto: NH Nieuws)


Eén van die trafo's staat niet ver van de huizen aan de Treilerstraat. "Ikzelf woon er gelukkig ver genoeg vanaf, maar mijn achterbuurvrouw zegt dat ze helemaal gek wordt van het gezoem de hele dag. Dat kant toch niet?", vertelt bewoner Joost Rijnsent aan Streekstad Centraal. En ze is volgens hem zeker niet de enige. (tekst gaat verder onder de foto)

Gemeente Alkmaar werkt inmiddels aan oplossingen. "Dat de koeling zoveel geluid zou maken was ons niet bekend", laat een woordvoerder weten. "Ook komen bepaalde zaken pas aan het licht na plaatsing, zoals de weerkaatsing van het geluid en hoever het draagt. De gemeente is oplossingen aan het uitwerken en aan het testen."

Groene voetpadingang met straatnaambord 'Schoenerpad' aan een lantaarnpaal, omringd door bomen en struiken. De transformator aan het Schoenerpad staat slechts tientallen meters van de dichtstbijzijnde woning. (foto: NH Nieuws)


Aan de kant van de huizen is een geluiddempende laag om de omvormer geplaatst. Maar het geluid reflecteert aan de achterkant  via de betonnen wand de wijk in. Aan de wand komt daarom ook geluiddempend materiaal en ook bovenop de koeling, aldus de woordvoerder. "Hierna wordt bepaald of het geluid nog duidelijk hoorbaar is en of verdere actie nodig is."

Rijnsent moet het allemaal nog maar zien. Of eigenlijk horen. "Mijn buurman zit in die business en die zei dat je ook trafo's hebt met koelelementen erin. En je hebt van die transformatorhuisjes van Liander midden in de wijken, die hoor je niet. Waarom niet een betonnen gebouwtje?"

Hij merkt in de wijk dat er sowieso nogal wat teleurstelling is over de geluidswal. "Voor de buurt lijkt eerder een energieopwekkend scherm met een beetje geluidsreductie." Volgens hem is er bij sommige delen helemaal geen afname en klagen bewoners van de Wielingenweg over juist méér geluid vanaf de weg. "Maar de gemeente zegt dat dat niet kan en verwijst naar berekeningsmodellen." (tekst gaat verder onder de foto)

Ongeschikte constructie verborgen in een bosrijke omgeving met bomen en struiken. Inmiddels is er geluidswerend materiaal aangebracht rond de omvormer bij de Treilerstraat. (foto: NH Media)


De buurtbewoner is ook niet blij met alles rond het geluidsscherm, letterlijk en figuurlijk. Het is er nog niet netjes en ergens zit (nog) openingen onder de geluidswal. Laatst zag een buurvrouw kleine kinderen over de vangrail hangen om te kijken naar het passerende verkeer. Maar wat Rijnsent nog het meeste stoort is de gebrekkige communicatie van de gemeente, ook via de bouwapp.

Zo was er volgens hem geen overleg over de locaties van de transformatoren, wordt niet of slecht op klachten gereageerd of worden mensen dan doorverwezen naar Stadswerk. "Ja, pas als de media er aandacht aan besteedt, dan communiceren ze. Dat is toch raar? Bewoners zijn geïrriteerd en gefrustreerd. Ik vind dat de gemeente heel slecht communiceert. Ik vind het iets heel bijzonders."
Pin It
Bekeken: 2378x
Reclame