Reclame

"Bij kaas hoort bier", vertelt kaasdrager Engel Hopman stellig. "Van oorsprong waren de kaasdragers en bier al met elkaar verbonden." Een echt Alkmaars Kaasdragersbiertje kan volgens De Meester - Hopman's kaasdragersbijnaam -  dan ook niet ontbreken. En zo geschiedde. Vrijdag werd op de kaasmarkt en onder luid gejuich het eerste vat aangeslagen.

Vroeger - we spreken dan over honderden jaren geleden - was het water in de gracht vervuild. Maar de Kaasdragers die met de kazen op en neer liepen, waren natuurlijk erg veel aan het zweten. "Het vocht moest aangevuld worden", legt Engel uit. “Dat deed je dus niet met het vervuilde water uit de gracht, maar met bier."

Mensen in kleurrijke hoeden tillen een biervat tijdens een festival of evenement, terwijl een groep toeschouwers toekijkt. Het vat bier werd vrijdagochtend met vereende krachten en enthousiasme van de kar getild. (foto: Streekstad Centraal)


Inmiddels kunnen ze natuurlijk gewoon water drinken, maar veel Kaasdragers doen nog traditiegetrouw een biertje na afloop van de Kaasmarkt. Dit was dan meestal gewoon normaal bier, bier dat op dat moment beschikbaar is. Maar daar is vrijdag verandering in gekomen. In samenwerking met Brouwerij Egmond hebben ze een ‘Kaasdrager bier’ gebrouwen.

Een blond biertje met een alcoholpercentage van 5,5 procent, met een licht bittere smaak en geschikt voor elk seizoen. De Brouwerij heeft samen met de Kaasdragers - wat ze natuurlijk helemaal geen probleem vonden - uitbundig geproefd om bij dit biertje te komen. "Niet alle bier smaakt goed bij kaas en de kaasdragers moesten er natuurlijk wel achter staan", zegt Arjan Brammer van Brouwerij Egmond (zie hoofdfoto).

Groep mensen met bierglazen omhoog tijdens het Alkmaars kaasfeest, inclusief kaaskeurders in witte kleding en gekleurde hoeden, en een bord met de tekst "Alkmaars bier voor bij de kaas." Engel Hopman (links met gele hoed), Quido van der Hulst (rechts met gele hoed en geel strikje) en Ron Heg (groene hoed) hebben in samenwerking met Brouwerij Egmond het Kaasdragersbier gebrouwen (foto: Streekstad Centraal)


Arjan vindt het een eer. Ze hebben tijdens jubileumjaren wel eens vaker bier voor de kaasmarkt gebrouwen, maar dit is volgens hem fantastisch. "Vorig jaar hebben we het 450-jarig jubileum van Alkmaar Ontzet gevierd. De verwoesting van de abdij van Egmond speelde hier ook een rol in. Dit jaar hebben we de band tussen Egmond en Alkmaar nog verder kunnen verstevigen, met dit bier."

Er zijn al 5000 flesjes gebrouwen en gebotteld. Deze willen ze in geschenkdozen verkopen. Maar binnenkort willen ze dat de Alkmaarse horeca het kaasdragersbier omarmd en dat ook mensen op het terras een 'Kaasdragersbiertje' kunnen bestellen, legt Engel uit. "Hierdoor zal de Kaasmarkt altijd herkenbaar zijn in Alkmaar."
Pin It
Bekeken: 535x
Reclame