Bij een recente meting is een ongezond hoge concentratie van blauwalgen geconstateerd in de Noorderplas. Blauwalgen, oftewel cyanobacteriën kunnen huidirritatie en maag- en darmklachten opleveren. Zwemliefhebbers kunnen beter uitwijken naar het Geestmerambacht of het Meer van Luna. 

Gemeente Dijk en Waard heeft flyers op de bestaande informatieborden bij de Noorderplas geplaatst met de waarschuwing. Deze week wordt een bord geplaatst met daarop de waarschuwing dat er blauwalgen in het water zitten.

Vanzelfsprekend is niet iedereen even gevoelig voor blauwalgen. Mensen die het erop wagen om te gaan zwemmen kunnen er maar beter voor zorgen dat ze geen water in hun neus, mond of ogen krijgen. Achteraf goed douchen kan ook zeker geen kwaad. Honden zijn overigens veel gevoeliger voor blauwalgen, al is het alleen al omdat ze vaak hun bek open hebben.

Er geldt een negatief zwemadvies voor het Meer van Luna, maar dat is op basis van een piekwaarde uit 2021 en het advies geldt dan standaard voor vier jaar, ongeacht de recente kwaliteit. Op dit moment is er niets aan de hand. Voor actuele informatie, kijk op zwemwater.nl. (foto: Wikipedia / Lamiot)
Pin It
Bekeken: 277x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/