Reclame

"Ik ben maar achterin gaan zitten, ik heb nog een goed gehoor," grapt de 49-jarige Roeland Klok, terwijl hij naar de grijze haren van de mensen die voor hem gebaart. De Ruïnekerk in Bergen vult zich langzaam met - zoals Roeland al opmerkt - voornamelijk ouderen. "Ze zijn allemaal bang voor hun mooie dorpje."

Veel bewoners van Bergen zijn niet blij dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het plan van Bot Bouw voor een nieuw dorpsplein. Maar liefst 200 mensen kwamen daarom maandagavond opdagen bij de bijeenkomst van de Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC). Daar werd besproken hoe de "schrikbare plannen" kunnen worden gedwarsboomd. "We gaan tot het gaatje", stelt Rob van de Pas van de BBC. (tekst loopt door na de foto)

Zo'n 200 mensen daagde op tijdens de bijeenkomst van BBC. "Vooral veel ouderen", valt Roeland op. (foto: Streekstad Centraal)


Op een groot scherm wordt het bouwplan van Bot Bouw geprojecteerd. Terwijl een tour van het vernieuwde dorpsplein wordt getoond, neemt het rumoer in de kerk toe. Hoofdschuddend maken veel mensen hun afkeur kenbaar bij de buurman . De hoogte deugt niet, het is te groot, het dorp versteent, past niet bij het karakter van Bergen. Iedereen vind er wel íets van.

Het bouwplan bestaat uit twee gebouwen, het Pleingebouw en het L-gebouw, beide vier verdiepingen hoog. In totaal worden 29 appartementen gebouwd, waarvan twaalf sociale huurwoningen, en met ruimte voor horeca, winkels en een ondergrondse parkeergarage.

De schetsen zien er niet verkeerd uit, maar "niks is wat het lijkt", zegt Rob. "Je zou denken: goh, wat een groot plein, daar zou André Rieu kunnen optreden, maar dat is niet het geval. Het is een vertekend beeld." (tekst loopt door na de foto)

Rob van de Pas is vicevoorzitter van de BBC heeft een uitgebreide presentatie voorbereid, met een doel: zorgen dat zoveel mogelijk mensen zienswijzen indienen. (foto: Hans Brouwers)


"Het is te groot, breed en te hoog. Dit verkracht het plein", legt Rob uit aan Streekstad Centraal. Volgens de BBC moet het L-gebouw kleiner, en het P-gebouw moet helemaal verdwijnen. Bovendien zou het plein niet alleen niet bij Bergen passen, maar ook voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen. "Het is veel te krap. Er loopt hier ook nog gewoon een weg, die ze even vergeten."

Het wegnemen van het P-gebouw zou ook betekenen dat er minder woningen komen. "Er zijn genoeg andere plekken in Bergen waar woningen kunnen komen, maar niet op ons plein." Dick van Hoeven van BBC vult hem aan. "Bergen is uniek en dat moet het ook blijven. Deze gebouwen zijn mooi, maar niet voor hier." De kreet NIMBY - Not In My Back Yard - borrelt langzaam op, extra versterkt door de door de BBC gebruikte tekst "Not in my Square Yard". (tekst loopt door na de foto)

Er zijn veel ouderen bij de bijeenkomst, maar dat is niet gek volgens Rob: één derde van inwoners is 65 plus. (foto: Streekstad Centraal)


Wanneer Rob in de zaal vraagt wie een voorstander is van het plan van Bot Bouw, valt een doodse stilte. Niemand steekt zijn of haar hand op, maar wanneer Streekstad Centraal tijdens de "schorsing" even rondvraagt komen toch verschillende meningen naar voren.

Er zijn ook gewoon nieuwsgierige inwoners zoals Roeland die benieuwd is met wat voor ideeën de verenging komt. Volgens Roeland zou gemeente zelfs nog meer lef zou mogen tonen.  "Nu heeft de helft tegen gestemd, dat mag van mij 80 procent zijn. Nu wordt er - ook architectonisch - altijd voor een middenweg gekozen, waardoor alles hetzelfde wordt. Zonde." (tekst loopt door na de foto)

Henk Vriesman is bestuurslid van de Ruïnekerk en wil helemaal geen woningen op het plein. "De terrassen zouden helemaal vol zitten met toeristen als ze het gewoon een open plein maken." (foto: Streekstad Centraal)


De heersende mening is vooral dat het bouwen van woningen prima is. Maar niet op het plein. "Ik ben nog radicaler dan de BBC", legt Henk Vriesman uit. "Ik betaal graag mee om ervoor te zorgen dat er helemaal geen woningen komen op het plein. Het moet open zijn, met leuke terrasjes." De woningen moeten er, ook volgens Henk, wel komen, zeker voor jongeren, maar - wederom - niet op het plein.

Over één ding lijken velen het in ieder geval eens te zijn: "de gemeente heeft ons gefopt." Er is namelijk voor dít plan niet om participatie van de inwoners gevraagd. In 2015 is door de gemeenteraad een structuurvisie vastgesteld. "Toen is er wel een mogelijkheid geweest voor participatie", legt een woordvoerder van de gemeente Bergen uit. "Ze kunnen nu zienswijzen indienen, maar er is inderdaad geen participatie geweest voor dit plan."  (tekst loopt door na de foto)

Zowel leden als niet-leden waren welkom tijdens de bijeenkomst. (foto: Streekstad Centraal)


Het doel van de ruim twee uur durende bijeenkomst was om voor 10 augustus zoveel mogelijk zienswijzen in te leveren, bezwaren dus tégen het plan. Om mensen hierbij te helpen brengt de BBC een website in de lucht en worden wellicht ook nog inloopmiddagen georganiseerd.

Na afloop lopen de inwoners langs en over het nu "ook niet mooie" stadsplein naar huis. Hoe het plein er uiteindelijk uit komt te zien en of de zienswijzen het verschil gaan maken is nog maar de vraag. Maar één ding is wel duidelijk: "Het leeft in het dorp. Iedereen heeft het erover", zegt Henk Vriesman.
Pin It
Bekeken: 426x
Reclame