"Dat staat je echt goed," zegt de 21-jarige Safier tegen haar vriend Boo. Met z'n drietjes staan ze voor de spiegel in de hoek van de Kook kringloopwinkel. Terwijl Maartje een shirt over haar hoofd trekt, heeft Boo zijn 'pareltje' al gevonden: een blitse groene jas. "Hij kost maar vier euro, deze neem ik mee."

De drie komen regelmatig in kringloopwinkels. "Mijn kledingkast ligt helemaal vol met tweedehands kleren," vertelt Safier. Dat doet ze niet alleen voor de duurzaamheid, maar ook omdat ze hier de leukste dingen tegenkomt. "Je kan echt unieke en mooie kleren vinden en vaak zijn ze ook nog van betere kwaliteit," legt ze uit terwijl ze een lange rode rok past. Maartje vult haar aan: "Het is ook gewoon leuk om lekker rond te snuffelen." (tekst loopt verder onder de foto)

21-jarige Boo, Safier en Maartje kopen altijd hun kleren tweedehands. "Hier vind je de mooiste dingen." (foto: Streekstad Centraal)


Terwijl de jongeren ongehinderd kleren aan het passen zijn, klinkt er zaterdag veel geklap en muziek door de winkel van Stichting Kook in Alkmaar. Medewerkers en kinderen lopen in jurken, hoeden en hoge hakken over de rode loper. Er vindt een echte modeshow plaats. En niet zonder reden.

Gemeente Alkmaar organiseerde in samenwerking met de kringloopwinkels in de Zijperstraat een 'Kringloopfeest'. Dit feest was niet alleen bedoeld voor de vaste klanten, maar ook om nieuwe mensen te verwelkomen die normaal niet naar een kringloopwinkel gaan. En dat werkte: er kwamen de nodige mensen op het kringloopfeest af. De ene winkel pakte het grootser aan dan de andere. (tekst loopt verder onder de foto)

"Ik ben blij dat er zoveel mensen zijn gekomen, anders stond ik hier een beetje voor schut", zegt Wilma door de microfoon tijdens de modeshow. (foto: Streekstad Centraal)


Zo kwam Wilma Schouten van stichting Kook op het idee om de mooie tweedehands vondsten met een modeshow te laten zien. "We hebben hier alles." Van top tot teen kun je jezelf transformeren met een gloednieuwe outfit en deze modeshow moest dat aan de bezoekers laten zien.

Wilma werkt al jaren - net als alle medewerkers - als vrijwilliger bij Kook. De tweedehands spullen die daar worden verkocht dragen niet alleen bij aan de duurzaamheid, maar vanuit de winst wordt ook aan een goed doel gedoneerd. Deze maand gaat de donatie naar zonnepanelen, een pomp en een put voor een gezondheidscentrum in Ouagadougou in Burkina Faso. (tekst loopt verder onder de foto)

Ruud heeft thuis een verzameling aan cd's en boxen van de kringloopwinkel. "Je kunt hier cd's kopen van één euro. Dat is een stuk goedkoper dan een Spotify abonnement. En dan doneer je gelijk aan het goede doel." (foto: Streekstad Centraal)


Bij Kringloopwinkel RataPlan in Alkmaar krijgen de medewerkers betaald. En krijgt iedereen een kans. En daar is Ydze Wijdoogen blij mee. Op 11-jarige leeftijd kwam hij in een auto-ongeluk terecht en lag zes weken in coma. Die gebeurtenis zorgde ervoor dat Ydze niet lekker kon meedraaien in onze competitieve en prestatiegedreven maatschappij.

Inmiddels is hij 63 en heeft hij bij verschillende bedrijven gewerkt, maar werd altijd gezien als "het zoveelste nummertje." Bij RataPlan - waar hij nu tien jaar werkt - is dat niet het geval, zegt hij: "Ik kan hier tientallen keren vragen hoe iets moet en ze blijven me helpen." (tekst loopt verder onder de foto)

Bij Kringloopwinkel RataPlan Alkmaar krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans. En daar is Ydze Wijdoogen erg blij mee. (foto: Streekstad Centraal)


Hij wilde het feest natuurlijk niet missen, want ook RataPlan heeft net als Koop ook alles uit de kast getrokken. Met een kop koffie in zijn handen kijkt hij naar de kinderen die oud-Hollandse spellen spelen en naar taxateur Marcel Brouwer die de waarde schat van bijzondere spullen die bezoekers langs brengen.

De ogen van Marcel lichten op wanneer hij zijn kennis met ze deelt.  "We hebben vandaag echt mooie dingen voorbij zien komen. Veel van deze waardevolle spullen hebben mensen gewoon gevonden in kringloopwinkels." (tekst loopt verder onder de foto)

Marcel Brouwer komt zelf gaat zelf ook naar kringloopwinkels opzoek naar schatten. "Er liggen soms hele mooie dingen tussen." (foto: Streekstad Centraal)


Het Alkmaarse Kringloopfeest in de Zijperstraat trok zaterdag de nodige bezoekers en zette de sector vol in de belangstelling. "Ik ben enorm trots op iedereen en blij dat er zoveel mensen zijn gekomen", zegt Wilma tenslotte, voor ze weer een bezoeker gaat helpen.
Pin It
Bekeken: 719x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/