"Van de mooie molen in Limmen, draaien de wieken met alle winden mee." Op een kar staat Vulcano-zanger René van der Wel. Jaren geleden scoorde hij hits met onder andere 'Een beetje van dit', maar nu zingt hij een lied voor Stan. Een eigen versie van De Mallemolen. Na ruim vijf jaar en een pittig leerproces is de restauratie van molen De Mol grotendeels afgerond. En dat allemaal door het harde werken van de achttienjarige Stan Baltus. "Mijn oma woonde vlak bij twee molens in Uitgeest. Daarmee is het begonnen."

De zon brandt fel, het is warm aan de Zuideinderweg in Limmen. "Welkom leuk dat je er bent", lacht Stan onze verslaggever toe. Bij de molen klinkt muziek. Er zijn drankjes en niet te vergeten: er hangt een lint voor de grote opening. "Maar dat komt pas later vanmiddag", legt Stan uit. Het dorp loopt uit voor de opening. Oud en jong zit in de zon of staat in een partytent. "Hij boft maar met dit mooie weer", zegt Tiny Dekker. Samen met haar man is ze naar de opening van de molen gekomen. "Dit is een bijzonder moment, zeker voor Stan." (tekst gaat verder onder de foto)

Ruim vijf jaar was Stan Baltus bezig met de replica van molen De Mol. (foto: NH Media)


Het is een replica, maar toch. Stan Baltus is mooi al jaren eigenaar van molen De Mol in Limmen. En dat terwijl hij de molen vooral in slechte staat kende. "Het was een triest gezicht om de molen te zien. Het werd alleen maar minder." Stan mocht de molen overnemen na het overlijden van de eigenaar. "Dat heb ik als cadeau van de nabestaanden gekregen."

Ruim vijf jaar werkte hij met hart en ziel aan de replica. "Langzamerhand heb ik me meer en meer verdiept in de techniek. Het is toch geweldig om dit zo te zien nu?" Hij kijkt naar zijn creatie. "Ik heb ook een bedrijfje voor het restaureren van molens, want dit is zo leuk om te doen."

De achttienjarige Limmenaar kwam recent nog in het nieuws met een ander renovatieproject: een molen op de Zaanse Schans. Molen Het Klaverblad was van binnen aan het rotten. Ook het bovenhuis ontbrak de laatste maanden. "Uiteindelijk is de molen behoorlijk opgeknapt. Dat geeft wel een kick. Ik heb nu niet echt nieuwe projecten, maar dat komt wel." (tekst gaat verder onder de foto)

Ook op de Zaanse Schans kennen ze inmiddels Stan Baltus uit Limmen. (foto: NH Media)


De officiële opening van Molen De Mol wordt gedaan door Eric Zwijnenberg. Zelf is hij molenaar van de Wimmenumer Molen in Egmond aan den Hoef. "Stan was dertien toen hij voor het eerst bij mij kwam. Het was al snel duidelijk dat hij geïnteresseerd was in molens", vertelt Zwijnenberg. De Alkmaarder werd een vraagbaak, en toch ook wel een inspiratiebron voor de jonge molenmaker. "Het is terecht dat Stan verschillende onderscheidingen en interviews heeft gehad. Ik vind het een hele eer dat ik het lint mag doorknippen." (tekst gaat verder onder de foto)

Stan wil met de molen specerijen als kaneel, kruidnagel en mosterd vermalen. (foto: Streekstad Centraal)


"Drie.. Twee.. Een.." Met een knip door het lint is de molen geopend. Even later loopt Stan weer naar onze verslaggever. "Maar ik ben nog niet helemaal klaar hoor. Er is nog zeker anderhalf jaar werk, aan de binnenkant. De vloer is deels gelegd en zo zijn er nog meer taken." Ondertussen wordt de jonge molenmaker aangesproken door enthousiaste toeschouwers. "Het is wel wat geworden: , zegt een man. Een vrouw vervolgt: "Gefeliciteerd, wat een molen!"

Het speciale lied voor Stan klinkt over het terrein, "Van noord naar oost, van zuid naar west, of van de wind uit zee. De wieken gaan met alle winden mee." Stan is zichtbaar geraakt door de nieuwe tekst. "De molen wordt de komende tijd alleen nog mooier."
Pin It
Bekeken: 264x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/