Reclame

Hoe lang je staat ingeschreven voor een sociale huurwoning is straks minder belangrijk. Tenminste, als je wilt wonen in één van de achttien sociale huurwoningen op het Jan Mostaerthof in Alkmaar. Dan maak je alleen kans op een plekje als je ook een motivatiebrief stuurt, ongeacht je inschrijftijd. "Leuk bedacht, maar met zo'n brief maak je onderscheid."

Twee jaar gaan Woonwaard en de gemeente Alkmaar experimenteren met deze vorm van huurwoningen toewijzen op deze plek. Aan de Jan Mostaerthof achter de Bergerweg wonen nu twintig kwetsbare jongeren die extra begeleiding krijgen als onderdeel van het project 'Start me up'. De andere achttien bewoners hebben hun huis gekregen via de 'normale' gang van zaken: na een flinke poos op de wachtlijst. Daar wordt nu dus iets aan toegevoegd. (tekst loopt verder onder foto)

"Als twee mensen een motivatiebrief schrijven, is het nog steeds degene met de langste inschrijftijd die als eerst in aanmerking komt", zegt Woonwaard (foto: Ruud de Greef)


Van nieuwe bewoners wordt namelijk verwacht dat ze hun kwetsbare buren  ondersteunen. Bijvoorbeeld door iemand te helpen die zijn post niet begrijpt, of door een zomerpicknick te organiseren. Dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. "Je moet het wel leuk vinden om op zo'n plek te wonen", zegt Woonwaard. Daarom kom je alleen in aanmerking voor een huis als je openstaat voor zo'n help-elkaar-community en dit aangeeft in een brief. Daarna volgt een kennismakingsgesprek. "Bewoners moeten zich bewust worden van waar ze terecht komen en oog hebben voor hun buren", lichten zowel Woonwaard als de gemeente Alkmaar toe.

Altijd goed, experimenteren, vindt BAS-raadslid Gosse Postma, want "als je iets niet probeert weet je ook niet of het lukt." Maar taalvaardige mensen hebben volgens de BAS-man nu dus een voorsprong. Hoe zit het met de mensen die niet zo'n brief willen of kunnen schrijven? Postma snapt wel het idee achter het kweken van zo'n community, "maar als je dat doet op basis van een brief, dan maak je dus onderscheid." (tekst loopt verder onder foto)

"Het probleem hierbij is dat sommige mensen niet voor hun buren kunnen of willen zorgen", zegt BAS-raadslid Gosse Postma (foto: Streekstad Centraal)


"En daarnaast", gaat het raadslid verder, "krijg je dan mensen die heel enthousiast aangeven dat ze voor hun buren gaan zorgen, maar vervolgens niks doen." Sancties voor bewoners die puntje bij paaltje toch lak hebben, zijn namelijk er niet. Woonwaard: "We kunnen en gaan niet handhaven. Het gaat er meer om dat we aan de voorkant iets meer willen inzetten om de leefbaarheid op pijl te houden."

"Leuk bedacht", concludeert Gosse Postma, "maar zo'n brief maakt het niet meer gelijk. "In Nederland moeten mensen in gelijke gevallen gelijk behandeld worden, dat moet altijd het uitgangspunt zijn. Je kan niet zeggen: in deze wijk willen we mooie tuinen, dus als je kan tuinieren mag je hier wonen. Dat is selectief. Als je dan van grasvelden houdt, heb je pech."
Pin It
Bekeken: 875x
Reclame