"Seks, pijpen, trio's. Ik kom hier één of twee keer per week, maar soms ook vier keer op een dag." Met een peuk in de hand vertellen de vaste klanten - mannen die inmiddels onderdeel zijn van de scene - over de rode straat van Alkmaar. "Het is hier echt goed geregeld. Veel beter dan in Amsterdam", legt één van de mannen die helemaal vanuit Almere naar Alkmaar is gekomen uit.

"Ik ga hier zo even naar binnen." En hij is niet de enige. Honderden mensen wandelen zaterdagmiddag door de Achterdam in Alkmaar. De peeskamer van prostituee Roos loopt helemaal vol. En opvallend genoeg met meer vrouwen dan mannen. "Zo leuk dat vrouwen echt interesse hebben in wat ik doe", vertelt Roos.

00:00
55
00:00


In plaats van gekreun hoor je de vrouwen schateren van het lachen. Streekstad Centraal besluit ook maar eens een kijkje te nemen. Met passie vertelt Roos - één van de slechts twee Nederlandse dames op de Achterdam- over haar werk tijdens de open dag. "Ik heb gemiddeld tussen de acht en de vijftien klanten op een dag en dan denk je: hoe doet ze dat? Maar ik vind het echt leuk, dus het kost mij helemaal geen energie." De bezoekers kunnen zich er maar weinig bij voorstellen is op de gezichten af te lezen.

De peeskamer van Roos stroomt vol tijdens de open dag van de Achterdam. (foto: Marco Schilpp)


Voor een vluggertje - de begin prijs - betaal je 50 euro. Dan mag je vijftien minuten naar binnen voor seks. De vaste klanten zijn daar meestal wel wat langer. Zo weet één van de mannen te vertellen dat hij voor drie kwartier 120 euro betaald. "Ik heb een handicap, dus ik betaal ze meestal meer. Maar hier kleden  ze je niet helemaal uit, zoals in Amsterdam, want ze weten dat je terugkomt."

Terwijl er honderden mensen door de straat lopen gaan een aantal van de dames gewoon aan het werk. (foto: Streekstad Centraal)


Terwijl de mannen onbeschaamd een dame uitkiezen om seks mee te hebben, lopen tientallen mensen langs. Een realistischer beeld kunnen de bezoekers niet krijgen. "We willen meer openheid geven over hoe het voor en achter de schermen er aan toe gaat. Mensen hebben vaak een verkeerd beeld", legt raamverhuurder Jeffrey Ootes uit. "Ze denken dat wij dames ophalen van het vliegveld en ze hier meteen achter het raam zetten."

Maar zo werkt dat niet. De dames moeten eerst door een intakeproces. Ze moeten allemaal documenten hebben zoals, een BSN nummer, een KvK en een zorgpas. Pas als dat allemaal gecontroleerd is kunnen ze een kamer huren en als geregistreerd ZZP'er aan de slag.

"Eerst waren er 145 ramen, nu zijn dat er nog maar 69. Waarschijnlijk vond de toenmalige burgemeester dat een mooi getal", zegt Jeffrey lachend. Samen met zijn vrouw Demelza verhuurt hij er 26. (foto: Streekstad Centraal)


Om deze informatie over te brengen hebben de exploitanten van de Achterdam samen met Spar City een open dag georganiseerd. En net zoals tien jaar geleden hebben ze ook deze keer een speurtocht gemaakt. "Zodat mensen niet alleen door de straat lopen, maar écht kijken." Daarnaast zijn er ook Kaasdragers, een informatiepunt van GGD Hollands Noorden, een schoonmaakster en een prostituee om vragen aan te stellen.

Ze hebben alles uit de kast getrokken en de opkomst is goed. "Ik gok dat er al zo'n 400 mensen langs zijn geweest. Dat had ik echt niet verwacht", zegt de vrouw van Jeffrey, Demelza Kouwenoord. Inmiddels vertelt ze trots over haar werk als exploitant, maar toen haar man dat twee jaar geleden aan haar vroeg moest de voormalig kraamverzorgster wel even slikken. "Ik ben dit gaan doen omdat ik de dames op deze manier kan helpen." Jeffrey vult haar aan:  "De dames durven veel eerder met haar te praten dan met een man."

Annelien van GGD Hollands Noord  checkt regelmatig hoe het met de dames gaat. Volgens haar is de kans op mensenhandel hier kleiner - doordat ze zich moeten inschrijven - dan bij de illegale escort industrie. (foto: Streekstad Centraal)


De vrouwen kunnen altijd bij haar terecht als er iets aan de hand is. In alle peeskamers zit een knop die ze kunnen indrukken als er iets aan de hand is. "Het verschilt hoe vaak deze gebruik wordt. Soms drie keer in de week en soms even helemaal niet", zegt Jeffrey.

Het stigma dat de Achterdam een grimmige plek is willen de exploitanten doorbreken. Want door de bewaking, camera's en verhuurders die alles in de gaten houden is het volgens Jeffrey; één van de veiligste straten van Alkmaar. In 2023 en 2024 zijn er géén politiemeldingen gedaan." Ondanks dat Jeffrey dat beeld wil doorbreken, denkt prostituee Roos juist dat dat beeld de straat draaiende houdt. "Hierdoor is het spannend. Voor de mannen, maar ook voor mij", zegt ze bescheiden.

Jeffrey wil het stigma dat de straat grimmig is doorbreken. "Dit is één van de veiligste straatjes van Alkmaar." (foto: Marco Schilpp)


Terwijl een aantal dames in lingerie klaar zitten achter de ramen, lopen de bezoekers op speurtocht door het straatje. Dat er zoveel bij komt kijken verrast veel bezoekers. "Ik had eigenlijk toch wel een best negatief beeld over dit soort straatjes, maar het is echt goed geregeld. Vooral het intakeproces", zegt Marjolein.

Marjolein doet tijdens haar eerste date met Lucas de speurtocht op de Achterdam. Een leuke manier om elkaar te leren kennen. "Ik kom hier iedere week", grapt Lucas. (foto: Streekstad Centraal)


Het was dus een geslaagde middag. Ook Rob Haverlag van de lokale partij Belangen Alkmaarse Samenleving (BAS) besloot even langs te komen. "In de politiek hebben veel een verkeerd beeld. Die associëren dat met het uitbuiten van vrouwen. Maar dat is hier niet zo en deze straat hoort ook gewoon bij Alkmaar."
Pin It
Bekeken: 811x
https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/