Je stapt het bed uit. Even de slippers aan, vervolgens ga je naar de badkamer. Daar staat 'ie dan. De weegschaal. Bijna de helft van de inwoners van Noord-Holland Noord is te zwaar. Als het aan diëtiste Bea Pols ligt, dan moet de politiek actie ondernemen. "Uit onderzoek blijkt dat mensen die dichtbij een fastfoodrestaurant wonen, gemiddeld een hoger BMI hebben. Alle mensen zijn beïnvloedbaar door die grote M."
Het is heus niet zo dat mensen nooit meer mogen snoepen. Zeker niet, vindt Bea Pols uit Heerhugowaard. We spreken haar vrijdagmiddag. Volgens Pols mag af en toe een frikandel of patatje eten best. "Maar wel met mate. Puur eten is prima, dus maak de vette hap liever zelf", vertelt ze aan Streekstad Centraal.
Al jaren stijgt het aantal Nederlanders met overgewicht. En ook het laatste nieuws past in die trend. Uit onderzoek van GGD Hollands Noorden blijkt dat bijna de helft van de inwoners te zwaar is. Ze hebben een BMI (body mass index, red.) boven de 25. "Het begint met een paar kilootjes te zwaar. An sich is dat niet heel gevaarlijk, maar als je eenmaal overgewicht hebt en de oorzaak niet aanpakt..." (foto gaat verder onder de tekst)
"Obesitas wordt steeds gevaarlijker", gaat Pols verder. "Met morbide obesitas heb je zelfs hele grote medische risico's." Ook de Heerhugowaardse had jarenlang overgewicht. Uiteindelijk ging de knop om en verloor ze veertig kilo. "Veel mensen die zelf geen overgewicht of aanleg daarvoor hebben, roepen dat er minder gegeten moet worden", weet Pols. Maar: "De oorzaak van overgewicht ligt vaak veel complexer. Er zijn bijvoorbeeld ook medicijnen waarbij overgewicht een bijwerking is. Daar is nu veel meer aandacht voor."
Ook vindt ze dat er een taak ligt voor de politiek. "Als ongezond eten niet beschikbaar is, ga je het niet halen. Al jaren wordt geroepen dat ongezond eten uit de buurt van scholen moet worden geweerd. Kinderen komen met energydrank en chips naar binnen. Zorg nou voor een gezondere leefomgeving. En laat ook supermarkten verantwoordelijkheid nemen."
Terug naar dat moment in de badkamer. Je ziet de weeghaal. Je gaat erop staan. Oeps, iets te zwaar. Waar moet je beginnen? "De eerste stap is goed te onderzoeken wat de oorzaak is", adviseert Pols. "Ga bijvoorbeeld naar de huisarts. Een bloedonderzoek kan al veel duidelijkheid geven." (foto: Joa70 / Pixabay)
Overgewicht of obesitas wordt gemeten aan de hand van de BMI (body mass index). Een gezond BMI ligt tussen de 18,5 en 25. Bij een BMI tussen de 25 en 30 is er sprake van overgewicht, bij een BMI van boven de 30 van obesitas.