"Het hartje doet 'boem, boem'", zegt een dokter met een lange witte jas. "Ehm, even kijken of beer wat gebroken heeft." Ze pakt een röntgenfoto erbij. "Kijk, hij heeft een armpje gebroken." Het meisje reageert vol medeleven: "Ojee, ik zie het." Een kijkje nemen achter de schermen bij het ziekenhuis. Wat klopt er allemaal aan ziekenhuisseries als The Good Doctor en Grey's Anatomy? Aan de Wilhelminalaan werd zaterdag tijdens de open dag antwoord gegeven op vele vragen.

De Noordwest Ziekenhuisgroep opende de deuren in Alkmaar en Den Helder. Ook de bouwplaats waar een nieuw ziekenhuis verrijst kon worden bezocht. "We willen graag laten zien hoe het reilt en zeilt hier", vertelt woordvoerder Job Leeuwerke aan Streekstad Centraal. "En eerlijk is eerlijk, iedereen die hier werkt vindt het natuurlijk ook leuk om het ziekenhuis te laten zien aan familie en vrienden." (tekst gaat verder onder de foto)

Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook buiten het ziekenhuis stonden collega's klaar om uitleg te geven. (foto: Streekstad Centraal)


Van handmassages tot proeverijen in de keuken. Over elke afdeling vertellen medewerkers over hun vak. In de centrale hal staan verschillende kraampjes. "Goedemiddag", zegt Donna Ruijter vriendelijk. Samen met haar collega Inge Dijkstra staat ze achter een kraampje. "We zijn hier namens het spreekuur seksuele gezondheid. Zo'n twee derde van de mensen met kanker lopen tegen vragen over seksualiteit aan", vertelt Ruijter. En dat zijn mensen van alle leeftijden, benadrukt Dijkstra: "Laatst nog een meneer van 83 jaar. We willen meer bekendheid geven aan het spreekuur." Ruijter vervolgt: "Het gaat namelijk om seksualiteit en intimiteit. Het wordt erg onderschat."(tekst gaat verder onder de foto)

Samen met collega Eva Buisman, hield het tweetal een quiz over seksualiteit en intimiteit. (foto: Streekstad Centraal)


Het Noordwest Ziekenhuis is een zogenoemd topklinisch ziekenhuis. Dat wil zeggen dat er naast basiszorg ook gespecialiseerde voorzieningen zijn. De Alkmaarse locatie telt zo'n vijftien operatiekamers. Maar als het even kan wordt opereren voorkomen, vertelt fysiotherapeut Ruud Donker. Hij werkt vanuit zijn praktijk in Limmen geregeld samen met het ziekenhuis. "Een operatie is zeker niet altijd nodig", vindt hij. "Je zal merken dat goede begeleiding al vaak aanslaat. Specifieke oefeningen kunnen veel effect hebben." Chirurg Freerk Jonkers: "We hebben een heel goed netwerk samen. Een teamverband binnen én buiten het ziekenhuis."

Tijdens de open dag valt wel iets op: de interactieve oefeningen voor patiënten. Bij het fietsen op de hometrainer waan je je in verschillende landschappen, en de patiëntjes bij de kinderafdeling kunnen oefenen met een kippenspel. "Sommige kinderen blijven langer in het ziekenhuis en dan moet je toch wat", zegt Merlin de Vries. Kinderen springen van kip naar kip en worden daarbij aangemoedigd door ziekenhuispersoneel. "Dit spel is even wat anders, heel leuk voor de kinderen." (tekst gaat verder onder de foto)

Ook tijdens de open dag willen veel kinderen het kippenspel spelen. (foto: Streekstad Centraal)


Traditiegetrouw is ook bij deze open dag veel te doen voor de jongste generatie. "Je moet het zien als een soort tentoonstelling, die we als ziekenhuis hebben", vertelt woordvoerder Job Leeuwerke. 'We laten zien wat we doen. En daar komen vooral gezinnen op af."

In de Pieter van Foreestzaal onderzoeken poppendokters de lievelingen van de kinderen. Een absolute publiekstrekker. "We onderzoeken de knuffels en kijken wat er aan de hand is", vertelt ziekenhuismedewerker Menno van Vliet. "Het was echt druk vandaag. Soms een minuutje rust, maar dan snel weer door."

In de gipskamer is Marjolein van Vianen de boel weer aan het opruimen. "Veel oude patiënten kwamen hier een kijkje nemen, om te zien wie er nog werkt." Ze lacht. "Ik vond het hartstikke leuk."
Pin It
Bekeken: 895x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/