Reclame

Een 88-jarige vrouw uit Alkmaar is maandag opgelicht door twee nepagenten. Achteraf belde ze een familielid omdat ze het niet vertrouwde, waarna ze besloot om alsnog de echte politie te bellen. Die wist de man die aan de deur was gekomen te vinden en aan te houden. Het gaat om een 21-jarige man uit Zandvoort. Hij zit vast voor onderzoek.

De opzet van de babbeltruc is min of meer hetzelfde als die van nepbankmedewerkers. De vrouw werd gebeld omdat er iets mis zou zijn, in dit geval zou er bij haar een inbraakpoging zijn gepleegd. Omdat de daders nog in de buurt zouden zijn, vroeg de nepagent haar of er waardevolle spullen in huis lagen. Na bevestiging werd de dame verteld dat een collega langs zou komen om deze veilig te stellen.

Er kwam al snel iemand aan de deur. Ze vertrouwde de situatie niet, maar de nepagent aan de lijn overtuigde haar met een smoes - ze zou anders sporen wissen - om mee te werken en om geen hulp in te schakelen. Achteraf belde ze toch maar een familielid, en daarna besloot ze 112 te bellen.

De politie ging direct op zoek en vond even later de 'collega' die het slachtoffer had beschreven. De man had de gestolen spullen niet meer bezig, maar een politiehond heeft die weten te vinden. Als het politieonderzoek klaar is krijgt de vrouw die terug.


Vooral ouderen zijn regelmatig slachtoffer van babbeltrucs en andere criminaliteit. Zij zijn soms net even te goed van vertrouwen en kunnen zich fysiek minder goed weren. De politie roept dierbaren rondom ouderen, zoals (klein)kinderen en zorgverleners op om regelmatig een gesprek te voeren met senioren om ze weerbaarder te maken voor criminaliteit.

"Wordt er bij u aangebeld door een onbekend persoon? Wees voorzichtig, open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting. Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf komt", aldus de politie. Politieagenten hebben passen met hun foto, naam, rang en werkgebied.

"Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren. Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar. Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart."

De politie heeft een webpagina met informatie over babbeltrucs.


Pin It
Bekeken: 1206x
Reclame

Agenda