Met grote snelheid over een smalle balk fietsen. Het is  een bekend recept, en met een bekend doel: zo snel mogelijk de bel luiden. Dit weekend werd de Groetense editie van 'Fiets 'm erin' gehouden. Volgens Dave Dekker en zijn vrienden Joris Pronk en Lucas Rezelman kon Groet namelijk wel weer een leuk evenement gebruiken. Dus gingen ze aan de slag. "Het was een uitermate groot succes."

Dekker kan zijn enthousiasme nauwelijks inhouden wanneer we met hem spreken. 'Fiets 'm erin', het project van hem en zijn vrienden is geslaagd: "We hebben een kleine 250 bezoekers gehad. Ruim dertig mensen deden mee", somt Dekker op. De fietsers waagden de oversteek over de Hargervaart om zo snel mogelijk de bel te luiden. Eén deelnemer slaagde daar ook in: Mike Vestering. Met een tijd van 5,96 seconden is hij meteen ook de winnaar van het evenement. (tekst gaat verder onder de foto)

Net als in het televisieprogramma, is elke fiets door de deelnemers versierd. (foto: aangeleverd)


Al tientallen jaren is 'Fiets 'm erin' een begrip voor de Nederlandse televisiekijker. Het spel wordt in 1982 officieel onderdeel van 'Te land, ter zee en in de lucht'. Presentatoren als Tom Mulder, Bert Kuizenga en later Ron Boszhard begeleiden de kandidaten in de hoop dat ze zo snel mogelijk de bel weten te luiden. "Bijna iedereen weet hoe het spel gaat. Dat is ook de kracht", zegt Dekker in gesprek met Streekstad Centraal. De drie vrienden hebben dan ook geen moment overwogen om een ander spel te organiseren: "Nee hoor. We wilden gewoon 'Fiets 'm erin' met een parcours over het water. Je kan het ook 'Snel naar de bel' noemen, maar daar hebben wij niet voor gekozen."

Een leuk idee bedenken is één, maar de uitvoering is twee. De drie vrienden weten dat nu ook. "We zijn vorig jaar september, oktober begonnen. En dan start het proces van vergunningen aanvragen. Mede dankzij de hulp van sponsoren is het gelukt." (tekst gaat verder onder de foto)

De drie vrienden Lucas Rezelman, Joris Pronk en Dave Dekker waren maandenlang in de weer met de voorbereidingen. (foto: aangeleverd)


De reddingsbrigade stond paraat. Ook de brandweer was erbij. "We hadden weinig eisen, maar een zwemdiploma was wel echt een vereiste. Je moet er natuurlijk niet aandenken dat er wat gebeurd."

Eén dag later is het voor Dekker vooral blijheid dat overheerst. Blijheid vanwege de positieve reacties, maar ook blijheid omdat het evenement zonder incidenten heeft plaatsgevonden. Dat smaakt naar meer, toch? "Dat is zeker de bedoeling", reageert Dekker. "We willen het zeker weer organiseren. Waarschijnlijk hebben we dan meer mensen, want veel mensen vroegen al: 'Volgend jaar weer? Dan gaan wij ook meedoen'."


Overigens hoeven liefhebbers van 'Te land, ter zee en in de lucht' niet één jaar te wachten voordat ze hun hart op kunnen halen. Een terugkeer van het langstlopende amusementsprogramma is op handen. Deze zomer worden vier nieuwe afleveringen opgenomen met Ruben Nicolai en geboren Alkmaarder Gerard Joling als presentatoren.


Pin It
Bekeken: 863x
https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/