"Soms moet je je verantwoordelijkheid nemen. Er is een plan, er is een bouwer. Grijp de kans en schrijf historie", zei oud-wethouder Jan Stomps. Het ging er hard aan toe tijdens de politieke avond in Bergen. Als het aan het college ligt komen er twee gebouwen met 29 woningen, horeca en parkeergarage op het Plein in Bergen.

Er is al jaren behoorlijk wat te doen over het plan. De gemeenteraad is niet bepaald unaniem over het plan. En daarnaast hangt nog een schadeclaim van bouwer Bot Bouw boven de markt. En ook tijdens de politieke avond deed het onderwerp veel stof opwaaien. Waar de meeste vergaderpunten niet tot nauwelijks publiek trekken, was dat donderdagavond wel anders. Vijftien insprekers hadden zich aangemeld voor het nieuwbouwplan op het Plein. Enthousiaste sprekers met een positief verhaal en kritische reacties volgden elkaar snel op. "De bewoners zijn gehoord", vertelde Marten Nijdam van Bewonersvereniging Bergen Centrum (BBC).

De vereniging zette een enquête uit onder haar leden. Ruim negentig procent van de respondenten is tegen de bebouwing. "We begrijpen echt niet waarom het college en een deel van de raad het plan ongewijzigd wil doorzetten. Wat is de dringende motivatie? Snelle besluitvorming is niet noodzakelijk." Meer bescheiden bouwen is volgens Nijdam op zijn plaats. (tekst gaat verder onder de foto)

De Bakemaflat werd vorig jaar gesloopt, maar de gewenste nieuwbouw is nog steeds niet gerealiseerd. (foto: Streekstad Centraal)


Raadsleden willen het plan veranderen, en anderen juist helemaal niet. Volgens raadslid Danny Zwart van het CDA zijn sommige tegenstanders 'egoïstisch'. "Ze willen hun woning beschermen zodat anderen er niet kunnen wonen", benadrukte Zwart. PvdA-fractievoorzitter Peter van Huissteden: "Ook bij een nieuw plan zullen er weer procedures komen. Dit is Bergen, we weten hoe het werkt."

Vooral de omvang van het nieuwbouwproject zorgt voor discussie. "Te groot en te hoog", oordeelde commissielid Jan Grondhout van de VVD. Raadslid Mariella van Kranenburg van Ons Dorp spreekt van 'een erfenis aan geitenpaadjes' en weigert het plan te aanvaarden omdat wordt gevreesd voor extra kosten.

De raad gaat volgende week verder praten over het nieuwbouwplan.
Pin It
Bekeken: 640x
https://147.139.211.126/ https://147.139.207.107/ https://8.215.31.229/ https://8.215.55.180/ https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/