Reclame

Het weer levert akkerbouwers en kwekers in de regio de laatste tijd een hoop ellende op. In het najaar zorgde kletsnatte grond voor grote problemen bij het oogsten en planten. En het bleef maar regenen, de hele winter lang. Als bonus was er op een fout moment nachtvorst of een hagelbui. Ook pioenkwekers zitten met de gebakken peren. "Zo erg als dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Pioenkweker Maarten Munster uit Heerhugowaard is flink de klos. "Hele banen waren in maart nog niet te zien. Dus ik dacht: waar blijven ze eigenlijk? Toen ben ik in de grond gaan kijken. En ja, dan schrik je je wel een hoedje", vertelt hij aan NH Nieuws, mediapartner van Streekstad Centraal. "Door de vele regenval van de laatste maanden zijn de planten verstikt geraakt en gaan rotten. Pioenen kunnen erg slecht tegen natte voeten. Zelfs mijn vader, die 40 jaar in de pioenen heeft gezeten, wist niet wat hij zag.”

"Het is nog te vroeg om een balans op te maken, maar ik haal waarschijnlijk tien procent van mijn aantal stelen." Even is Munster stil. Daarna zegt hij: "Dit jaar heb ik gewoon geen inkomen. De schade voor aankomende jaren is niet te overzien op dit moment."

Even verderop bij Johan Kenter is het drama minder groot, maar ook hij verwacht aanzienlijke inkomstenderving. De Ursemmer pioenkweker plantte zo'n 300.000 stuks op 3,5 hectare, maar zal er bij lange na niet zoveel kunnen verkopen. "Het klimaat verandert, waardoor de natuur aardig in de war is. Half oktober is het gaan regenen en het is daarna niet meer gestopt. Met 200.000 pioenen zou ik dit jaar dik tevreden zijn." (tekst loopt door onder de foto)

Een bloeiende pioenroos, helaas met twee kleine gaatjes. (foto: Wikimedia / Nagy Balázs)


Pioenkwekers nemen maatregelen om mogelijke schade in de toekomst te beperken, vertelt Maarten Munster. "Er worden bijvoorbeeld greppels gegraven, om het overtollige water af te voeren, zodat het perceel niet onder water blijft staan."

Maar daar hebben ze nu nog even niks aan. En ook consumenten niet. Volgens de kwekers moeten die accepteren dat veel pioenrozen er dit jaar niet gaaf uit zien, maar bijvoorbeeld gaatjes in bladeren hebben. En dat ze evengoed duurder zullen zijn vanwege de slechte oogst. (foto: aangeleverd)
Pin It
Bekeken: 936x
Reclame

Agenda