Een tas vol strandspullen en een zonnetje in het gezicht. Zodra het mooi weer trekken veel mensen naar het strand. Maar dat is niet voor iedereen. Er blijken namelijk maar heel, heel weinig openbare toiletten beschikbaar te zijn. “Mensen plassen of poepen in zee of de duinen.”

“Er zijn gewoon veel te weinig”, laat Ivo Thonon van de Toiletalliantie weten aan NH, mediapartner Streekstad Centraal. In strandgemeente Bergen zijn maar elf openbare toiletten, daarvan staan er nul bij het strand. Nul. Het totale gebrek aan openbare toiletten is vooral vervelend voor ouderen en mensen die met buik- en blaasklachten kampen. Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de patiënten maar liever thuis blijft.

“Uit angst om niet op tijd een toilet te vinden blijven ze thuis, ze worden dus thuisgehouden. De mensen die wel durven zijn noodgedwongen wild te plassen of poepen”, aldus Thonon. Dat tafereel is niet alleen beschamend voor hen maar ook slecht voor de natuur. (tekst loopt door onder de foto)

Gemeente Bergen kent maar weinig openbare toiletten en nul openbare toiletten aan zee (foto: Streekstad Centraal)


De app ‘Hoge Nood’ waar alle openbare toiletten in de buurt te zien zijn, brengt de schrikbarende feiten van het probleem aan het licht. Zo is er bij de stranden geen enkel openbaar toilet te vinden. “De situatie is echt belabberd, er zijn gewoon te weinig toiletten beschikbaar”, verteld Thonon. Strandtenthouder Arthur Dontje was er vorig zomerseizoen al klaar mee, hij zette, uit woede over het gebrek aan toiletten, zelf een aantal dixies op het strand van Camperduin.

“De gemeente schept altijd op dat alle stranden een blauwe vlag hebben (onderscheiding voor een schoon en veilig strand), maar je laat mensen wel in de duinen pissen en poepen”, liet hij toen weten. Dat wildplassen resulteert helaas vaak in een boete. “Dat is toch belachelijk? Wel boetes geven, maar geen enkele oplossing bieden. Wij kunnen met onze kleine toiletjes niet op tegen de duizenden mensen op het strand”, vertelt Dontje nog. (tekst loopt door onder de foto)

De dixies die strandtenteigenaar Arthur Dontje vorig jaar geplaatst heeft (foto: NH Nieuws)


Gemeente Bergen erkent het probleem en stelde de Toiletalliantie de hoog nodige vraag: “Hoe kunnen we dit verbeteren”. Met het advies om afspraken te maken met strandtenteigenaren die hun toilet beschikbaar stellen om in de app te komen. “En plaats dan op z’n minst natuurtoiletten als er geen strandtenten in de buurt zijn”, sluit Thonon mee af.

Er loopt nog een onderzoek naar openbare toiletten in gemeente Bergen, deze wordt op z’n vroegst komende zomer afgerond. Deze zomer komt er in Camperduin al een nieuw openbaar toilet bij. Voor nieuwe toiletten in de rest van Bergen, wacht de gemeente eerst de resultaten van het onderzoek af. De ‘Hoge Nood’ app is te vinden op de App Store of Google Play.
Pin It
Bekeken: 532x
https://147.139.212.74/ https://147.139.212.232/ http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/