Drie jongens in zwarte jackies geinen met elkaar bij het fietsenrek van parkeerplaats bij Winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard. Met hun ogen volgen ze de opvallende auto van boa Emma Beukema die voorbij rijdt. Ze komt hier dagelijks.

Het is nu betrekkelijk rustig buiten, meer dan een indrukwekkend harde boer klinkt er niet. Op de parkeerplaats valt het dan ook meestal wel mee, vertelt Emma. Ze is nu vijf jaar boa en weet: de echte overlast hier zit vaak binnenin het winkelcentrum. "Jeugd die gaat hangen, harde muziek draait en lekker binnen gaan roken, bijvoorbeeld."

Zo'n situatie is nog geen reden om haar nieuwe bodycam, die sinds dinsdag op haar borst zit, aan te zetten. Maar in sommige gevallen gebeurt dat wel. Wanneer precies hangt af van de situatie. "Je moet naar je eigen gevoel luisteren: loopt het gesprek goed of dreigt het de verkeerde kant op te gaan? Als je je als boa niet veilig voelt, druk je op de knop."

Het idee achter de bodycams is dat mensen zich bewuster gaan gedragen en situaties minder snel uit de hand lopen. Emma draagt de bodycam met een goed gevoel. "Het geeft toch een stukje veiligheid voor mij en ook voor de inwoners van Dijk en Waard." (tekst loopt verder onder foto)

Alleen als een situatie echt uit de hand dreigt te lopen, doet boa Emma Beukema haar bodycam aan (foto: Streekstad Centraal)


Ze heeft de hare nog niet hoeven gebruiken, maar kent het proces wel. "We kondigen het altijd aan: meneer of mevrouw, bij deze zet ik mijn bodycam aan, wat u en ik zeggen wordt opgenomen. Iets in die trant."

Verwacht ze niet sommige mensen juist agressief reageren als ze gefilmd worden? "Die heb je er vast tussen. Logisch ook, want het is niet niks als je gefilmd wordt." De recordknop wordt dan ook niet zomaar ingedrukt. "Er zitten strenge regels aan het gebruik van de bodycam. Binnen de gemeente zijn er maar een paar mensen die de beelden mogen zien." Zelf mag ze dat niet zomaar.

De bodycam is een stap in de ontwikkeling van de handhaving binnen Dijk en Waard. "We breiden steeds een stapje verder uit", zegt Emma. Dat begon met geweldsbevoegdheden en handboeien en nu dus ook de bodycam. Is de volgende stap dan een wapenstok? Ze schudt haar hoofd. "Ik denk niet dat we dat in deze gemeente nodig gaan hebben. En weet je, je lost het uiteindelijk op met je mond."
Pin It
Bekeken: 257x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/