Onbegrijpelijk vinden ze het, de vrijwilligers van de brandweer in Heerhugowaard. De Veiligheidsregio wil het vrijwillige duikteam opheffen. De taken moeten dan worden overgenomen door een beroepsteam dat vanuit Alkmaar werkt. Zijn die beter? Zijn die sneller? Zijn die groter? Op al die vragen antwoorden postcommandant Peter Duinmeijer en CDA-fractievoorzitter Jasper John met een overtuigd "Nee!".

Hun laatste strohalm: een open brief aan de Veiligheidsregio, het college en de gemeenteraad. "Het zijn gedreven vrijwilligers die er hun ziel en zaligheid in stoppen", staat in de brief. Maandag is de gemeenteraad nog bezoek geweest in de kazerne. "Toen ik het had over alle trainingen zei een van hen: 'het mag van mij nog wel meer hoor'. De maatregel lijkt iets kleins op papier, maar de impact voor het team is gigantisch", aldus de CDA-fractievoorzitter. (tekst gaat verder onder de foto)

Het brandweerduikteam van Heerhugowaard in actie begin 2021. Mogelijk was iemand onder het ijs gekomen. (foto: Brandweer Heerhugowaard)


Wat steekt is dat het lijkt of er een beslissing genomen wordt op 'papieren zaken' die in de praktijk anders liggen. "In de afgelopen jaren zijn er meer dan vijftien nieuwe teamleden bijgekomen die meer dan twee jaar aan onderzoeken, opleiding en training hebben afgerond. Het verplaatsen van het duikteam maakt de werving, training en investeringen in het huidige duikteam volkomen zinloos", licht postcommandant Duinmeijer toe. "Iets wat niet alleen zonde is van al het geld, maar vooral een keiharde klap is voor al die vrijwilligers die er zó veel tijd in hebben gestoken."

Eén van de argumenten is dat professionals sneller kunnen uitrukken. "Er wordt echter voorbijgegaan aan het feit dat het beroepsteam helemaal niet kan uitrukken op het moment dat het al bij een ander incident aanwezig is. Iets wat door de vrijwilligheid en de goede bezetting in Heerhugowaard wél mogelijk is." Peter en zijn collega postcommandant hebben riante keuze uit 22 duikers. "En de opleidingen en trainingen zijn exact hetzelfde. Het duikteam van Heerhugowaard traint zelfs meer dan wettelijk is vereist."

De vrijwilligers van het Heerhugowaardse duikteam oefenen regelmatig, en meer dan is vereist. (foto: Brandweer Heerhugowaard)


"In de afgelopen jaren zijn er meer dan vijftien nieuwe teamleden bijgekomen die net ruim twee jaar aan onderzoeken, opleiding en training hebben afgerond. Het verplaatsen van het duikteam maakt de werving, training en investeringen in het huidige duikteam voor niks", licht Peter Duinmeijer toe. "Iets wat niet alleen zonde is van al het geld, maar vooral een keiharde klap is voor al die vrijwilligers die er zo veel tijd in hebben gestoken."

Opnieuw inzet wanneer mogelijk iemand die door het ijs is gezakt (foto: Brandweer Heerhugowaard)


"Op het moment dat je iets met plezier en passie doet is het niet snel te veel, zoals veel mensen vele uren in hun vrijwilligerswerk stoppen", vult Peter aan. "Hier komt bij dat Dijk en Waard een waterrijke gemeente is en we daarom deze brandweerzorg zo dichtbij als mogelijk moet willen behouden."

Vrijdag neemt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) een besluit over het meerjarenbeleid 2024-2027 voor de brandweer. Het voornemen is om deels te professionaliseren en te centraliseren, zodat er overal voldoende dekking is. Vooral in de kuststreek is het invullen van de roosters een probleem. Dat was voor wat betreft duikers voor kazerne Heerhugowaard ook zo, maar dankzij een zeer succesvolle wervingscampagne beschikt de post nu over 22 vrijwillige brandweerduikers die in heel de regio worden ingezet.
Pin It
Bekeken: 645x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/