In een grootschalig onderzoek naar online oplichting via een webshop heeft de politie een bedrijfspand in Heiloo en twee woningen in Beverwijk doorzocht. Daarbij zijn een 31-jarige en twee 26-jarige mannen uit Beverwijk aangehouden, en zijn geld en goederen in beslag genomen. De invallen waren op 5 maart, maar werden onlangs pas bekendgemaakt. De verdachten zitten nog vast voor nader onderzoek.

De Amsterdamse recherche startte een onderzoek nadat er meldingen binnenkwamen van oplichting via de elektronicawebshop MediaXXL. De teller liep vanaf begin januari op naar 500 slachtoffers, die bij elkaar meer dan 270.000 euro kwijt waren geraakt.

"Als de slachtoffers hun bestelling plaatsen, ontvangen zij een mail van het bedrijf met een betaallink, Daarin wordt hen korting beloofd op het moment dat zij een positieve review achterlaten, nog voordat zij hun bestelling hebben ontvangen", licht de politie toe. Zo zorgden de oplichters er voor dat hun website betrouwbaar leek. Klanten die belden omdat ze maar niks ontvingen werd voorgelogen dat de bestelling onderweg was. Of tegen die tijd was het nummer al afgesloten.

In eerste instantie kwam de politie uit bij een 20-jarige katvanger uit Amsterdam. "Hij heeft onder meer zijn rekening beschikbaar gesteld om het geld van de bestellingen van de slachtoffers op te ontvangen", aldus de politie. Via hem kwamen drie andere verdachten in beeld. Duidelijk werd dat ze op korte termijn een nieuwe foute webshop wilden lanceren, waarop de politie ingreep. Bij de doorzoekingen zijn 44.000 euro aan banktegoeden, gegevensdragers, luxegoederen en een auto in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op de twee woningen van de verdachten.

Uit informatie afkomstig van de inbeslaggenomen gegevensdragers ontstaat het vermoeden dat de verdachten eerder ook bezig zijn geweest met oplichting via andere websites, zoals simpelwerkt.nl en tvspot.nl.

De politie roept slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld om dit alsnog te doen. (foto: politie)
Pin It
Bekeken: 377x
http://perizinan.bulelengkab.go.id/products/rahasia-slot-mahjong/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/maxwin-pg-soft/ https://e-starlitbang.tapinkab.go.id/mahjong-gampang-menang/ https://sisdata.unpak.ac.id/uploads/sgacor/ https://ee.itk.ac.id/data/